Havrebröd i långpanna

 
 
Ett gott och lättbakat bröd - mjölsorterna kan varieras lite. Jag passade på att tömma lite "nästantomma" mjölpåsar.
 
16-20 bitar
4 dl vatten
4 dl havregryn
25 gram smör
50 gram jäst + 2 dl ljummet vatten
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 dl fint rågmjöl
1 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
 
Lägg havregryn i en bunke och klicka i smöret. Koka upp vattnet (4 dl) och häll över. Blanda och låt stå en liten stund. Smula under tiden ner jästen i en degbunke eller i assistentbunken. Häll på två dl ljummet vatten och låt jästen smälta. Tillsätt salt och sirap, havregrynsblandningen samt rågmjöl och rågsikt. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunken. Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter. Ta upp degen och häll ut den i en smord eller bakplåtspappersklädd liten långpanna. Lägg över duken igen och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter. Pensla med vatten och strö över havregryn och grädda sedan bröden i 200 grader 20-30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
 
/Anna

Kommentera inlägget här :