Laxpasta

 
Det här är resultatet av en kylskåpsrensning enligt man-tager-vad-man-haver-principen. Inte så dumt! Och supersnabbt att laga till - det är gjort på några minuter. 
 
2-3 portioner
1 paket färsk pasta (250 gram)
100 gram kallrökt lax
1 liten rödlök
100 gram färskost naturell (typ Philadelphia)
2-3 msk röd pesto
2-3 msk finhackad dill
1 msk pressad citron
1/2 dl grädde
salt och peppar
 
Koka upp vattnet till pastan och finhacka rödlöken. Strimla laxen. Stek löken mjuk i en stekpanna och häll pastan i vattnet. Koka den enligt anvisningarna och häll av vattnet. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt färskost, pesto, dill, citronsaft och grädde i stekpannan och blanda med löken. Låt puttra ihop, häll eventuellt i lite mer grädde. Häll ner alltihop i pastakastrullen tillsammans med den strimlade laxen och blanda alltsammans. Lägg upp på tallrikar och servera.
 
/Anna

Rågkakor

 
 
Goda, "rågiga" brödkakor som är lätta att baka men kräver tid för jäsning. Att pensla dem med kallt kaffe ger en god smak och vacker färg!
 
4 brödkakor
50 g jäst
5 dl kallt vatten
50 g rumsvarmt smör
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
0,5 msk ättiksprit, 12 procent
7 dl fint rågmjöl
5-6 dl vetemjöl
 
Häll vattnet över jästen som smulats ner i en bunke. Blanda i smör (i klickar), sirap, salt, ättiksprit och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet efterhand tills degen släpper bunken. Låt jäsa två timmar (minst) under bakduk. Ta upp degen på mjölat bord och dela i fyra lika delar. Forma stora bullar och platta ut dem till kakor. Lägg på plåtar, nagga med en gaffel och låt jäsa under duk en timme till. Grädda sedan i 225 graders ugn i ca 15 minuter. Ta ut kakorna och pensla dem genast med kallt kaffe.
 
/Anna

Fiskgratäng med dill- och citronsås

 
Det var meningen att jag skulle laga fisksoppa till middag men så insåg jag att barnen nog hellre äter fiskgratäng och att vi hade mjölig potatis hemma. Det blev en god gratäng med fina, milda smaker - och inte så värst märkvärdig att sno ihop heller!
 
4 portioner
400 gram vit fisk
2 dl vatten
10-12 potatisar
1 dl standardmjölk (ungefär)
2 rejäla klickar smör
1 äggula
kokspadet från fisken
2 dl grädde
0,5 dl vitt vin
4 msk mjöl
saften från 1/2 citron
2 tsk fransk senap
1 fiskbuljongtärning
ev Maizena Redning
salt och peppar
räkor och citronskivor till garnering
 
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och smör, salt och peppar samt äggulan. Vispa med elvisp så du får ett fluffigt mos. 
Dela fisken i mindre bitar och koka upp den i 2 dl vatten (eller så det precis täcker fisken). Låt sjuda 4-5 minuter och ta sedan upp fisken. Låt spadet vara kvar i grytan och häll i grädde, vitt vin och citronsaft. Vispa i mjöl och blanda i senap och buljongtärning. Låt koka försiktigt några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av med Maizena om det behövs. 
Spritsa eller klicka ut potatismoset runt kanterna i en ugnsform. Lägg fisken i mitten och häll på såsen. Ställ in i 200 graders ugn i 20 minuter. Garnera med citronskivor och räkor.