Doptårtor till Alvin

 
 
Alvin är döpt och jag fick den stora äran och glädjen att göra tårtor till kalaset. Den ena tårtan hade sockerkaksbotten och fylldes med chokladmousse och blåbärsmousse. Den andra var chokladbotten med vit chokladmousse hallonmousse. Till bottnarna använder jag det superbra receptet "tre lika" och till en 25 centimeterstårta går det åt 6 ägg. 
 
Tårtbotten (till en tårta)
6 ägg
strösocker
potatismjöl
vetemjöl
2,75 tsk bakpulver
ev kakao (för chokladbotten)
 
Ta fram tre likadana glas. Knäck äggen i det första glaset. Ställ glas nummer två bredvid och häll upp lika mycket socker som det är ägg i det första (alltså, om det är ägg upp till en centimeter från kanten så häller du socker upp till en centimeter från kanten i glas nummer två). Gör sedan likadant med glas nummer tre men där häller du hälften potatismjöl och hälften vetemjöl (på ett ungefär). Vill du ha chokladbottnar så tar du 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao. Tillsätt 2,75 tsk bakpulver i det glaset. 
 
Vispa nu ägg och socker läääänge. Jag använder en köksmaskin, men har du tid och tålamod går ju elvisp också bra! Sikta sedan ner mjölblandningen med bakpulvret och blanda noga. Smörj en bakform, ca 24-25 centimeter i diameter. Jag tycker att flytande margarin är smidigt. Klipp sedan remsor, ca 10 cm, av bakplåtspapper (på längden) och tryck fast runtom på kanterna i formen (har ingen bild men får visa nästa gång!) Det ska alltså bli decimeterhöga papperskanter runt hela formen. Lägg papperet lite omlott i skarvarna och pensla fast med matfett. Pensla även papperet. "Bröa" sedan alltsammans. Jag använder vetemjöl istället för ströbröd eftersom det blir jämnare kanter och inte så "smuligt". Häll smeten i formen och grädda på 175 grader ca 40 minuter - då kör jag inte varmluft. Känn med sticka att kakan är färdig. Frys med fördel in kakan om du har möjlighet att göra den i förväg! Jag fryser in den på pappskivan, som jag har som underlag (funkar om man har tjocka tårtunderlag) och så plastar jag in. 
 
Blåbärsmousse (till ett lager fyllning)
250 gram blåbär
3/4 dl socker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten några minuter. Under tiden, koka upp blåbär och socker. Mixa till en slät "sås". Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma blåbärssåsen. Rör om så bladen smälten. Låt svalna. Vispa grädden och tillsätt i den svala blåbärssmeten (den ska bara svalna, inte börja stelna!) Ställ kallt några timmar. 
 
 Vit chokladmousse (till ett lager fyllning)
150 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
1,25 gelatinblad
 
Lägg gelatinet i vatten. Hacka chokladen. Koka upp drygt en deciliter av grädden och häll i chokladhacket. Rör om tills det smält helt. Vispa resterande grädde. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma chokladsåsen. Blanda och låt svalna litegrann. Vänd ner den vispade grädden. Ställ kallt. 
 
Hallonmousse (till ett lager fyllning)
225 gram djupfrysta hallon
0,5 dl socker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallon och socker och låt koka ett par minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner så det blandas. Låt svalna. Vispa grädden och vänd ner den i hallonsåsen. (Man kan sila av hallonen men jag tycker det funkar ändå) Ställ kallt några timmar
 
Chokladmousse
Jag använde Dr Oetkers färdiga påsar med tårtfyllning med choklad. En påse vispas i två minuter i 2,5 dl kall mjölk. Varför krångla till det?
 
Dela bottnarna i tre delar (har du fryst dem så låt dem halvtina så går det lättare att skära med en tandad kniv) Fyll med ett lager fyllning per del. Plasta in tårtan/tårtorna och ställ i kylen minst några timmar. Sedan är det dags att spackla tårtan. Det blir "foder" för sockerpastan. Spacklar man med grädde får man inte alls samma fasta tårta att jobba med och det är risk att sockerpastan "smälter" av fukten från grädden. (Vill du ändå spackla med grädde, pensla lite olja på insidan av sockerpasta-locket för att fodra den)
 
Smörkräm (till att spackla en tårta)
150 gram smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kokhett vatten
 
Låt smöret bli rumsvarmt och skär det i tärningar. Vispa (gärna i köksmaskin) smör, vaniljsocker och florsocker så det blandas. Koka upp en kopp vatten i en kastrull. Tillsätt vattnet i små omgångar, totalt knappt 0,5 dl medan du vispar. Kör vispen totalt 10 minuter så får du en fin och fluffig smörkräm. Täck tårtan med smörkrämen och ställ kallt igen. 
 
Täck tårtan med utkavlad sockerpasta och dekorera med önskade dekorationer. 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :