Fisk i foliepaket

 
Smidigt att lägga på grillen - och ljuvligt att öppna "paketet".
 
Till fyra personer:
ca 600 gram vit fisk (vi hade torskrygg)
200 gram färskost med gräslök
1-2 tomater
1 liten bit purjo
färskpotatis till fyra personer
4 stora folieark
salt och peppar
 
Koka potatis nästan färdig (skala, skrapa eller tvätta av den innan, hur du nu vill, vi tvättade bara av dem).
Skär tomaterna i bitar och skiva purjon tunt.
Lägg ut foliearken och vik dem dubbla så blir de lite stadigare. Vik in ändarna nån centimeter. Lägg på kokt potatis i en liten hög på varje ark. Lägg på fisk, skuren i lagom stora bitar. Toppa med tomater, purjo och avsluta med en rejäl klick färskost. Salta lite och dra några varv med pepparkvarnen över alltsammans innan du viker ihop paketen noga (vik in/upp sidorna och nyp ihop på ovansidan, ungefär som en Calzone).
Grilla ca 15-20 minuter tills fisken är färdig.
Servera paketen på tallrikar och låt gästerna öppna dem!
 
/Anna
 

Ananaskärleksmums

 
Det här receptet fick jag tips om i en facebook-grupp och det kommer från Tidningen Hembakat och Lindas bakskola. Saftiga och goda kakor med lagom mycket ananas-smak!
 
20-24 bitar
5–6 ananasringar i konservburk (spar spadet i ett glas)
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade (kan bytas mot ½ tsk malen kardemumma)
1 tsk vaniljsocker
2 ½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
4 ½ dl vetemjöl
1 dl filmjölk
1 dl ananasspad
 
Till glasyren:
1 msk vaniljsocker
4 dl florsocker
40 g smör, smält
4–5 tsk ananasspad
riven kokos
 
Häll av ananasspadet i ett glas och spara. Skär ananasringarna i mindre bitar.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner smör, mjölblandningen, filmjölk, 1 dl av ananasspadet samt ananasbitarna i smeten.Häll smeten i en smord och bröad form/liten långpanna på ca 20x30 cm.

Grädda kakan nederst i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter. Låt den kallna helt i formen.

Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Den ska bli lagom bredbar så anpassa mängden spad så att det blir bra.

Stjälp upp kakan och bred ut glasyren över den. Strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar med en vass kniv.

 

/Anna

 

Ost- och baconmuffins




Våra barn tränar en hel del - och äter därefter. Ibland behövs ett matigare mellanmål och gärna ett som går att ta med sig till ishallen i farten så att säga. Andra dagar kommer man plötsligt på att någon skulle ha fika med sig till skolutflykten när man står i dörren och ska ut. Då är det guld värt att ha matiga muffins i frysen. Tinar i skolväskan eller träningsväskan och kan också med fördel ljummas på lite i micron om man äter dem hemma.

Till 12 muffins:

2 stora ägg
2,5 dl naturell eller turkisk yoghurt
3,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
140 gram bacon (ett paket)
1 liten rödlök
2 tsk senap eller honungssenap
1/2 tsk salt
1 nypa chilipulver
1 tsk torkad timjan
3 dl riven ost
75 gram smält smör
ca 1/2 dl grädde

Vispa upp äggen och vispa ner yoghurten. Blanda mjölsorterna, bakpulver, salt, chilipulver och timjan i en bunke. Tärna baconet och stek och lägg sedan på hushållspapper. Finhacka rödlöken och stek, rör ner senapen i pannan och blanda med löken. 
Häll bacon, lökröra och riven ost i bunken och blanda med de torra ingredienserna. Häll i ägg- och yoghurtblandningen och det smälta smöret. Blanda om och tillsätt en skvätt grädde beroende på hur fast röran är. Det ska vara en ganska fast "deg".

Klicka ut i muffinsformar och grädda i 180 grader ugn i ca 30 minuter.

Muffinsarna går bra att frysa.