Senapssill

 
Från Arlas hemsida hittade vi ett recept på senapssill med dragon. Det får bli det första receptet här på bloggen från årets sillbord! Men sill kan ju ätas året om så det blir säkert fler!
 
1 burk femminuterssill, 420 gram
2 dl crème fraiche
1 msk skånsk senap
2 tsk torkad dragon
1/2 tsk flytande honung
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
 
Låt sillen rinna av och blanda övriga ingredienser. Vänd ner sillen i röran och låt stå minst en halvtimme.
 
/Jörgen

Räkor Indienne

 
Helt supergod räkrätt från det tidiga 90-talet som vi dammat av igen! Servera med ris eller blomkålsris.
 
Fyra portioner
1 kg räkor med skal
1 gul paprika
1 röd paprika
1 purjolök
1 rejäl klick smör
curry och paprikapulver
salt och peppar
2-3 dl grädde
1 burk creme fraiche
1-2 msk chilisås
2 tsk tomatpuré
3 msk vitt vin
1 msk soja
 
Skala räkorna. Hacka paprika och purjo. Smält smöret i en stekpanna eller traktörpanna och låt curry och paprikapulver få smälta ihop med smöret. Fräs paprika och purjo i kryddsmöret ett par minuter. Tillsätt grädde och creme fraiche, chilisås, tomatpuré, soja och vin och låt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta plattan från värmen och rör ner räkorna. Servera genast!
 
/Anna

Pepparkakskex (lchf)

 
 
Erika har många goda kolhydratsnåla recept - hennes blogg besöker jag ofta! Här finns bland annat massor av juliga recept, som dessa pepparkakor, som blir som spröda kex med pepparkakssmak. Jättemumsiga ihop med goda ostar! Jag använde pepparkakskryddor istället för de "uppdelade" kryddorna och hade inte heller tålamod att låta degen vila över natten som Erika skriver. Men jag tyckte det gick bra ändå.
 
100 g smör
1,5 msk pepparkakskryddor
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
0,75 dl kokosnötsmjöl
2 äggvitor


Smält smöret och kryddor i en kastrull.  Blanda mandelmjöl och fiberhusk rör ner i smöret som tagits från plattan. Låt svälla ca 30 minuter. Vispa äggvitan och rör ner i smeten. Tillsätt kokosnötsmjöl och blanda ihop. Låt degen vila i kylskåp i plastfolie några timmar eller övernatten.

Kavla ut degen mellan två ark plastfolie. Ta ut kakor med pepparkaksformar och grädda i 5-8 minuter på bakpappersklädd plåt i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och torka pepparkakorna tills de är torra. Låt gärna ugnsluckan vara lite öppen under torkningen. Det tar uppemot en timme och jag lät kakorna ligga kvar en stund på plåten i rumstemperatur också.
 
/Anna