Müslibröd

 
Vi hade en hel del överbliven gräddfil och creme fraiche efter julhelgen. Jag insåg att den inte skulle gå åt, åtminstone inte gräddfilen. Dessutom har vi plötsligt massor av müsli i skafferiet. Så jag svängde ihop ett snabbt müslibröd. Har du inte just gräddfil och creme fraiche kan du ta filmjölk eller blanda som du vill så det blir 6 deciliter.
 
1 limpa
4 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
2 dl müsli
1 dl solrosfrön (jag tog rostade och saltade, har du osaltade, tillsätt salt)
1/2 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
4 dl gräddfil + 2 dl creme fraiche (eller 6 dl fil/creme fraiche beroende på vad du har hemma)
1 dl sirap
en nypa salt om du inte använder saltade solrosfrön
1/2 dl müsli att strö ovanpå
 
Blanda mjölsorterna, müsli, solrosfrön, linfrön och bikarbonat i en bunke. Rör i gräddfil/creme fraiche/fil samt sirap. Salta om du behöver det. Blanda allting ordentligt till en tjock smet. Häll ut den i en brödform som du smort med smält smör. Baka i ugnen på 175 grader ca 40-50 minuter. 
 
/Anna
 

Blåbärsbullar med vit choklad

 
 
Ljuvligt goda bullar med blåbärssmak. Kan aldrig bli fel!
 
Ca 40 bullar
3 dl mjölk
1 msk mald kardemumma
50 g jäst
1,5 dl strösocker
en nypa salt
150 g rumsvarmt smör 
1 ägg
10–12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1,5 tsk kanel
3 dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk potatismjöl
 
Garnering:
100 gram vit choklad
 
Smula sönder jästen i en degbunke och strö över socker. Låt stå en stund och rör sedan om försiktigt med en gaffel så att jästen smälter i sockret. Värm mjölken fingervarm och slå den över jästblandningen. Tillsätt salt, smöret (i småklickar), ägget och arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Låt jäsa övertäckt i uppemot en timme. 
Blanda farinsocker, smör och kanel i en liten skål. Ta en annan skål och blanda blåbären med florsocker och potatismjöl. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en avlång platta och bred på hälften av smörblandningen. Klicka över hälften av blåbärsblandningen och rulla ihop till en avlång rulle. Skär i skivor och lägg i bullformar på en plåt. Gör likadant med den andra deghalvan. Låt jäsa 40 minuter till utan bakduk. Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter tills bullarna är färdiga och har fått fin färg.
När bullarna svalnat, smält vit choklad i vattenbad och spritsa över. Jag brukar göra en strut av bakplåtspapper, men var försiktig så du inte bränner dig på den heta chokladen.
 
/Anna

Blåbärssaft

 
En smak av sommar! Nej, det är inte rödvin, utan jättegod blåbärssaft. Testa om du har bär i frysen!
 
Ca 1,5 liter saft
2 liter blåbär
1 liter vatten
2 tsk citronsyra
6 dl socker per liter färdig saft
 
Blanda bär och citronsyra i en stor balja eller gryta. Koka upp vattnet och häll det över bären. Rör runt och mosa bären med en "mosastomp" eller en sked, försök att mosa så mycket som möjligt. Ställ in i kylen i 2 dygn. Ta ut och sila upp i saftsil eller med en stor bit tyg (lakansväv, en gammal ren kökshandduk eller liknande) i ett durkslag. Mät upp saften och koka upp den. Tillsätt sockret och låt koka några minuter. Skumma av och häll upp på varma rengjorda flaskor. 
 
/Anna