Gullans kaka

 
Gullans kaka, långpannekaka, glasyrkaka...kärt barn har många namn verkar det som och den här finns i ett otal varianter. Jag fick sådan lust att baka och passade på att göra kakor till Klaras afternoon tea nästa helg. Grannarna på gatan fick också varsitt fat - jag har hört att ett av grannparen fått börja uppsöka de lokala konditorierna på grund av att jag så sällan bakar numera. Och så kan vi ju inte ha det!
 
Till en långpanna behövs:
2 st ägg
3 dl strösocker
150 gram smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
 
Glasyr:
160g  smör
5 1/2 dl florsocker
3 1/2 msk grädde
2 tsk vaniljsocker
 
Garnering:
100 gram mörk blockchoklad
 
Vispa ägg och socker. Sikta ner de torra ingredienserna och häll i mjölken. Smält smöret och tillsätt det. Rör om ordentligt och häll i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30x40 cm. Grädda i 225 grader 12-15 minuter (känn med sticka).
 
Låt kakan svalna helt. Smält smöret till glasyren. Blanda ihop alltsammans och häll genast över den kalla kakan. Låt stelna helt och smält chokladen. Ringla den över, låt stelna och skär i rutor.
 
/Anna

Kycklingcrepes (LCHF)

 
Så kommer ännu ett kycklingrecept - jag hade egentligen tänkt mig en helt annan fyllning men det jag skulle haft fanns inte hemma. Eftersom ingen orkade åka och handla heller och klockan var mycket så fick det bli vad som fanns i hemmet. Grillad rensad kyckling är superbra att alltid ha i frysen!
 
4 crepes
 
Lchf-pannkakor
6 ägg
1,5 dl grädde
0.5 dl vatten
3 msk fiberhusk
 
Vispa ihop alltsammans och låt stå några minuter. Stek fyra stora pannkakor.
 
Fyllning
1 rensad grillad kyckling
5 soltorkade tomater
3 skivor rökt skinka
1 burk creme fraiche tomat & basilika
3-4 msk grädde
2 dl riven ost
 
Skär kycklingköttet i små bitar. Hacka tomater och skinka. Fräs alltsammans i lite smör i en stekpanna. Tillsätt creme fraiche och lite grädde och låt puttra ihop. Ta pannan från värmen och blanda i hälften av osten. Låt eventuellt röran svalna lite, fördela på pannkakorna och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnsfast form, gärna lite smord. Strö över resten av osten. Gratinera i 225 grader 15-20 minuter.
 
/Anna

Kycklingburgare med currymajonnäs

 
Den urgoda majonnäsen åt vi till kycklingburgare. Barnen åt hamburgerbröd och jag åt det goda sesambrödet till burgaren.
 
4 burgare
500 gram kycklingfilé
1 äggula
1 kycklingbuljongtärning
lite salt och peppar
 
Kör alltihop i matberedaren. Forma biffar och stek i smör på medelvärme några minuter på varje sida tills de är helt genomstekta. Servera med currymajonnäs och eventuellt sesambröd.
 
/Anna