Lax med pinjenötter och basilika

 
Det har blivit lite glest med inlägg. Anledningen är att vi varit på semester, bland annat på kryssning i Italien, Grekland och Montenegro - med ett italienskt rederi. Dessvärre fick jag erfara att kolhydrater inte är någon höjdare för min mage och mitt allmänna hälsotillstånd (även om det var jättegott med pasta och focaccia och annat smaskigt). Så nu blir det kolhydratfattigare mat. De flesta recepten går dock naturligtvis att välja helt valfria tillbehör till. Vill man ha ris eller pasta eller potatis till så ät det! Det gör våra barn...
 
3 dl bladspenat
4 laxfiléer
1 burk Cantadou basilika & gräslök
1 dl grädde
3 msk pinjenötter
salt, peppar
ev några basilikablad
 
Lägg spenaten i en form och laxen ovanpå. Vispa ihop mjukost och grädde, salta och peppra och häll över laxen. Strö över pinjenötter och tillaga i ugnen, 200 grader, ca 25 minuter. Garnera ev med basilika.
 
/Anna
 

Tortellini med bacon- och kycklingsås

1 pkt. färsk tortellini fyllda med tomat och mozzarella

1 pkt. färsk tortellini fyllda med basilika och ricotta ost

1-2 vitlöksklyftor

1 italiensk örtbuljongtärning

3 skivor grillbacon

1 kycklingfilé á 150 – 175 g

1-1,5 dl grädde

0,5-1 dl rött vin

1 orange paprika

2 plommontomater

 

Skiva bacon och kyckling och fräs dem nästan klara i olja på relativit hög värme. Sänk därefter värmen och pressa i vitlöken och fortsätt fräsa i någon minut och häll sedan på vinet och smula i buljongtärningen. Sjud ihop det hela och häll på grädden och reducera tills gräddesåsen tjocknat och dra av röran från spisen. Filea samt strimla tomaterna och paprika. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och när en minut återstår av tiden, lägg i paprikan och tomaterna. Häll av pastavattnet när pastan är klar, blanda ihop pastan med bacon och kycklingröran, servera genast och garnera med riven parmesanost och några basilika blad.

/ Jörgen

Plommonpaj (LCHF)

 
Små trevliga portionspajer som är enkla att göra i önskat antal. Här kommer recept per portionspaj, helt enkelt!
 
1 portionspaj
3-4 plommon
1 msk mandelmjöl
1 msk hackade nötter
1 tsk mandelspån
25 gram smör
ev 1 tsk sötning, ex Stevia strö
 
Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem i en liten form. Blanda mandelmjöl, hackade nötter, sötning och smör och smula ihop med fingrarna. Strö över pajen. Strö över mandelspån. Ställ in i 200 graders ugn ca 20 minuter. Låt svalna lite och servera ljummen eller kall med vispad grädde.
 
/Anna