Såstest!


Idag har vi, trots lite ostadigt väder, grillat. Man måste ju inte ÄTA utomhus bara för att grillen står där. Idag roade vi oss med att testa några olika såser från Heinz. Det var Curry Mango, Three Pepper och Garlic. Det är ju en smaksak och det där med färdiga såser är väl inte helt vår grej - det blir inte riktigt...ja, gott helt enkelt! Men nog är det smidigt att ha några stycken färdiga såser i kylen att ta till och där varje familjemedlem kan välja sin favorit. Och det är ju bara att konstatera att smaken är delad...
 
Själv tyckte jag bäst om Curry Mango-såsen och jag tror att den kan vara riktigt god till grillad kyckling. På andra plats kom Garlic-såsen som hade en mild smak av vitlök men var lite tråkig i smak och konsistens. Three pepper-såsen lovade mer än den höll. Det var ganska mycket syra i såsen, jag tyckte den var för syrlig helt enkelt och smakade mer syrligt än pepprigt.
 
Jörgen gillade dock Three pepper men tyckte det kunde varit mer "sting" i den. Garlic-såsen fick en andraplacering, han tyckte den hade god smak och en god syrlighet.
 
Klara smakade på Garlic och sedan blev det ingen annan sås för hennes del. Hon tyckte det smakade kebabsås med vitlök och vill nu ha denna sås på allt!
 
Erik är ingen såsälskare och avstod från att testa såserna.
 
Vi åt såserna tillsammans med olika grillade smaksatta korvar och en pytt av råstekt potatis, sötpotatis, röd och gul lök.
 
/Anna

Mozzarellafyllda köttbullar

 
Inspiration till det här receptet fick jag från Jennys Matblogg även om jag inte följde receptet till punkt och pricka. Supergod twist på husmanskosten. Eriks kommentar var "Snälla mamma, LOVA att du lagar detta igen!". Bättre omdöme kan det ju inte bli från en kräsen nioåring.
 
4 personer
600 gram blandfärs
1 mozzarellaost
2 msk soja
salt, peppar, grillkrydda
 
Sås:
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 buljongtärning
salt, peppar
1 msk röd vinbärsgele
ev Maizena redning
 
Blanda färs, soja och kryddor. Skär mozzarellan i centimeterstora kuber. Tryck en bit ost i varje köttbulla och rulla till fina bollar. Stek i smör och olja. Ställ i 100 graders ugn på ett fat medan du gör såsen.
Vispa ur pannan med vatten, tillsätt buljongtärning, grädde, salt och peppar och låt puttra en stund. Häll av i en sil ner i en kastrull och koka upp igen. Smaka av med gele och red av. Servera med grönsaker och kokt potatis.
 
/Anna

Äppelkompott med mascarponecreme


Efter en titt i kyl och skafferi och lite surfande fick jag från diverse sajter inspiration till denna enkla dessert.
 
5 portioner
8 äpplen
1 tsk vaniljpulver
1 kanelstång
1 dl vatten
1 dl rörsocker
1 burk mascarpone (250 gram)
4 msk creme fraiche
3 msk florsocker
lite kardemumma, finmalen
 
Skala och tärna äpplena. Koka dem tillsammans med vaniljpulvret och kanelstången i vatten och rörsocker ca 25-30 minuter tills de kokar sönder. Mosa lite med en gaffel om bitarna är för stora.
Klicka upp kompotten i vackra glas eller skålar. Blanda mascarpone, creme fraiche och florsocker till en slät creme. Dofta över lite malen kardemumma och rör om igen. Lägg en klick creme på kompotten.
 
/Anna