Matsedel vecka 9

Ny vecka, nya goda maträtter!
 
Måndag: Ostsoppa
 
Tisdag: Laxgratäng med citron
 
 
Torsdag: Tacokorv
 
 
Veckans efterrätt: Världens snabbaste efterrätt
 
 

Morotsbröd

 
Jag fattar inte varför jag inte bakar sådant här bröd oftare. Det är ju så enkelt och smidigt och snabbt och blir såååå gott! Den här gången blev det med linfrön och morötter.
 
Till en limpa:
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1/2 dl linfrön
5 dl filmjölk
2 finrivna morötter
2 msk sirap
en nypa salt
pumpafrön
 
Blanda mjölsorterna och bikarbonat i en skål. Tillsätt linfrön. Riv morötterna och blanda i dem och filmjölken samt sirap och lite salt. Blanda till en kladdig deg. Pensla en avlång brödform med smält smör och häll i "smetdegen". Strö över några matskedar pumpafrön och grädda i 175 grader 50-60 minuter ungefär. 
 
/Anna
 

Dessertkorgar med bär

 
Ett supersmidigt sätt att fixa fram en snabb efterrätt om man - som vi - råkade ha ett öppnat paket filodeg i kylen. Ofta går inte alla arken åt så jag brukar rulla in dem i bakplåtspapper och sedan i plast så att det blir helt tätt och förvara kallt. Ikväll fyllde vi dem med en jättegod kvarg med hallon och rabarber (ICA) och så bär från frysen!
 
4 korgar
ett ark filodeg
1 msk smält smör
1 burk kvarg med hallon och rabarber (eller bara hallon)
ca 1 dl hallon
ca 1 dl blåbär
lite florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut filoarket och pensla på smält smör. Vik från långsidan en gång uppifrån till 1/3 från nederkanten och vik sedan upp nederkanten ovanpå så att det blir tre lager tjockt. Skär i fyra bitar och lägg filodegen i fyra av hålen i en muffinsplåt. Vik till så som du vill ha dina korgar. In med dem i ugnen tills de fått fin färg, 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna.
Precis före servering: klicka lite kvarg i varje korg och toppa med hallon och blåbär. Sikta över lite florsocker. Klart!
 
/Anna