Laxpasta med ramslökspesto

 
Gott och snabblagat!
 
2-3 portioner
150-200 gram pasta
100 gram kallrökt lax
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
1/2 dl ramslökspesto (eller färdigköpt)
1 dl riven parmesan
salt och peppar
 
Koka pastan. Blanda färskost, creme fraiche och pesto i en kastrull och låt precis koka upp. Ta kastrullen från värmen och blanda i parmesan. Rör om. Strimla laxen och rör ner den. Smaka av med salt och peppar. 
Häll av vattnet från pastan och blanda med såsen. Servera!
 
/Anna
 
 

Kycklingpasta

 
 
God och lättlagad vardagsrätt med färdiglagad kyckling. Vi använde rökt kyckling från vår Österlenresa, men det går bra med grillad kyckling också.
 
4-5 portioner
350 gram pasta
4 dl tärnat kycklingkött (rökt eller grillat)
1 liten gul lök
4 msk smör
4 msk mjöl
5-6 dl fet mjölk (typ lantmjölk)
1 msk senapspesto (eller valfri senap)
3 dl riven cheddarost
svartpeppar, ev salt
 
Koka pastan. Fräs löken i lite matfett och låt kycklingtärningarna fräsa med. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i mjölken, lite i taget och låt tjockna till en krämig sås. Späd med mer mjölk och låt sjuda några minuter. Tillsätt senapspesto/senap efter smak och krydda med peppar och eventuellt salt. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten som får smälta. Häll av vattnet från pastan och blanda pasta och sås.
 
/Anna

Ramslökspesto

 
Vi var på Österlen över påskhelgen och på söndagen skulle vi åka på lite konstrunda. Första stället hade dock inte öppnat än, så vi parkerade husbilen och gick en promenad. I närheten hittade vi massor av ramslök - och träffade på en kvinna som var där och plockade. Vi plockade med oss lite hem och när vi kom blev det pestotillverkning!
Peston håller sig 1-2 veckor i kylskåp.
 
1 burk
50 gram ramslök
0,75 dl kallpressad rapsolja (eller olivolja)
25 gram pinjenötter
30 gram finriven parmesan
salt och peppar
 
Kör alltihop i matberedaren. Späd eventuellt med några droppar olja till om peston blir för tjock.
 
/Anna