Goda tilltugg till nyårsdrinken!

 
Vi har fått i uppgift att göra drinktilltugg och fixa bubbel till tolvslaget vid årets nyårsfest. De tilltuggen får ni vänta lite på. Men vill ni ha tips på snabbfixade små snittar till skumpan kommer här några tidigare recept! Klicka på länkarna nedan:
 
Tre små snittar
Tilltugg med parmesan och räkor
Flera olika snittar
Aptitretare till barnen
Lyxiga parmesansnittar
 
/Anna

Klaras polkabräck

 
Klara har blivit en hejare på julgodis. Här är hennes recept på polkabräck med tre sorters choklad
 
200 gram mörk choklad
200 gram mjölkchoklad
200 gram vit choklad
1 rejäl näve polkagriskarameller
 
Lägg ett bakplåtspapper på en bricka. Smält den mörka chokladen över vattenbad och häll ut den över papperet. Bred ut till en platta, ca 2 mm tjock. Ställ kallt att stelna. Gör om proceduren med mjölkchokladen som hälls ovanpå och bres ut. Ställ kallt igen. Krossa karmallerna. Smält den vita chokladen och bred den som ett översta lager på chokladplattan. Strö över polkagriskrossen direkt och ställ kallt igen. När den stelnat helt, bryt i bitar.
 
/Anna (och Klara)
 

Ingefärskryddade revbensspjäll (och köttbullar på kalvfärs)

 
Favoriter på julbordet (fast köttbullarna blev det tydligen ingen bild på tyvärr).
 
Ingefärdskryddade tjocka revbensspjäll
1-1,5 kg tjocka revbensspjäll
2 msk malen ingefära
0,5 msk nymald svartpeppar
2-3 msk flytande honung
7 dl vatten
0,5 dl balsamicovinäger
2 msk olivolja
 
Blanda de torra kryddorna och klappa in dem i det rumstempererade köttet. Häll vatten, olja och balsamicovinäger i en långpanna och sätt in den på nedersta falsen i ugnen. Värm upp ugnen till 200 grader. Lägg sedan köttet på ett galler med benen nedåt, ringla över honung och stek mitt i ugnen drygt 1 timme per kilo kött.
 
Köttbullar på kalvfärs
500 gram kalvfärs
1 dl grädde
0,5 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk persilja
0,5 msk hackad färsk timjan
1,5 msk ströbröd
0,5 dl riven parmesan
1 ägg
1 tsk rivet citronskal
 
Hacka den gula lök och fräs glansig i lite olja, tillsätt den finhackade vitlöken sista halvminuten och häll sedan på grädden. Mixa det hela slätt medmixer, rör i ägg och ströbröd. Låt stå 10 minuter.
Blanda kalvfärs, gräddröran, ost, citronskal och de färska örterna till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Rulla till bollar och stek på medelvärme 4-5 minuter.
 
/Jörgen