Risotto med chorizo


Nu har vi testat chorizo (vegetarisk) från Hälsans kök. Inte som "riktig" chorizo men gott till risotto!
 
4 portioner
3-4 chorizo
3 schalottenlökar
2,5 dl risottoris
6-7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl vitt vin
persilja, finhackad
salt och peppar
 
Koka upp vatten och buljongtärningar. Finhacka löken och fräs den i olja. Slå på vinet och tillsätt risottoriset. Ös på med buljong, nån deciliter i taget och låt vätskan koka in långsamt på ganska svag värme. Fortsätt tills risotton har lagom tuggmotstånd och känns krämig och god. Smaka av med salt och peppar. Skiva chorizon och stek skivorna. Lägg upp risotton på tallrikar, lägg chorizon ovanpå och strö över persilja.
 
/Anna

Bönrullar sweet chili


Vi försöker hitta på lite nytt när det gäller den vegetariska delen av livet. Vi är ju inte alls vegetarianer fullt ut men tycker det är bra och miljövänligt att skippa köttet några gånger i veckan.
 
4 portioner
1 burk kikärter
1 burk blandade bönor
1 rödlök
1 msk soja
1-2 msk sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, ev curry
4-6 tunnbröd
 
Häll av och spola av ärter och bönor. Finhacka löken. Stek löken. Tillsätt ärter och bönor i pannan och fräs. Häll på soja, sweet chilisås och sambal oelek. Krydda efter tycke och smak. Mosa röran lite grovt och bred ut på tunnbröd. Rulla ihop och låt eventuellt vila i folie i kylen. Det är bara bra om rullarna "stabbar till sig" lite. Före servering, skär i tjocka skivor och stek skivorna i smör eller olja. Servera med sallad och någon dressing - vi gjorde en enkel sås med creme fraiche och sweet chili.
 
/Anna

Kanel- och ingefärsäppelfräs i filodeg

 
Snabb och enkel efterrätt. Vi fick massor av äpplen i somras så jag skalade och klyftade en hel del som jag frös in.
 
4 portioner
4-5 dl äppelbitar, skalade och utan kärnor
2 msk smör
2 msk muscovadosirap
1-2 tsk kanel
1 tsk ingefära
4 msk pistagenötter (plus lite till garnering)
1-2 msk socker eller efter smak
4 ark filodeg
 
Tillbehör: 
vaniljglass
 
Hacka äpplena i små tärningar. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt äpple, sirap, kanel och ingefära och fräs en liten stund. Smaka av med lite socker om det behövs - det beror på hur söta äpplena är. Hacka nötterna och blanda i dem. Pensla filoarken ett i taget med "smörspadet" som blir i pannan. Vik dem på mitten och fördela äppelfräset på varje vikt ark. Vik ihop till ett paket och lägg i en form. Sätt in i ugnen på 200 grader 15-20 minuter tills filopaketen fått lite färg. Servera äppelpaketen varma med lite vaniljglass. Strö gärna lite pistagenötter över som garnering.
 
/Anna