Tacolimpa!



Fredagsmys är väl snarare regel än undantag om man har barn. Helst ska det ju vara tacos. Men det kan man ine äta varenda fredag så vi varierar på olika sätt. Här serveras en tacolimpa! Jättegott och mycket populärt hos barnen!


Tacolimpa
4 pers

1 bröd (t.ex grekiskt lantbröd eller barkis)
400 gram nötfärs
1 gul lök
1 liten burk majs
2 msk ketchup
2-3 msk tacokrydda
salt och peppar
2 dl turkisk yoghurt
2 dl riven god ost

Finhacka eller grovriv löken. Stek den i lite matfett. Tillsätt nötfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt majs, ketchup, tacokrydda, salt och peppar. Blanda i turkisk yoghurt och rör om. Låt småputtra någon minut. Ta av från plattan och rör ner osten.

Skär av ett "lock" på brödet och gröp ur innehållet. Fyll brödet med röran och ställ på en plåt eller i en form. Gratinera i ugn, 200 grader 15-20 minuter. Lägg på locket de sista 5-10 minuterna (det blir lätt bränt). Servera med sallad. Mums!

/Anna

Mandelmazariner



De här mandelmazarinerna bakade jag till guideresan till Skaftö. De är så himla smidiga - ett riktigt favoritrecept! Bara att köra allting i matberedaren och klicka ut i aluminiumformar.

17 kakor
(lite ojämnt men det står 16 i originalreceptet och de brukar pösa över)

50 gram mandel
2 dl socker
150 gram smör eller margarin
3 dl mjöl
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

17 aluminiumformar
ca en halv liten påse mandelspån

Kör mandeln i matberedaren så att den mals ganska fint. Blanda ner resten av ingredienserna (ja, inte aluminiumformar och mandelspån förstås). Kör till en jämn och fluffig smet. Ställ ut formarna på en plåt. De kan pösa lite så ha gärna bakplåtspapper på plåten. Klicka i smeten och strö över mandelspån. Grädda i 200 grader ca 12-15 minuter tills mazarinerna har fin färg.

/Anna

Fiskgryta



Jättegod blev den här fiskgrytan som fick lagas utifrån vad kylskåpet erbjöd. Det går bra att servera ris till, eller som här i djup tallrik som den är. Vill man ha mer soppa än gryta tillsätts lite vatten.

600 gram vit fisk
500 gram räkor med skal
1 purjolök
2 morötter
1 ask cocktailtomater
2 dl creme fraiche (lättvariant går bra)
1 dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 msk olja
1 lime

Skala räkorna. Skär fisken i bitar. Hacka purjon och grovriv morötterna. Dela tomaterna på mitten. Fräs oljan i en stor vid gryta. Smula ner buljongtärningen och häll i purjo och morötter. Låt fräsa ett par minuter. Slå på grädden och creme fraichen. Blanda i vatten och turkisk yoghurt. Tillsätt fiskbitarna och tomathalvorna och låt puttra 5-10 minuter tills fisken är färdig (beror ju på hur stora bitar det är). Pressa i saften av limefrukten. Salta och peppra. Ta kastrullen från plattan och rör ner räkorna. Låt allt bli varmt.

/Anna