Gormiti-tårta


En rätt enkel tårta med hög impfaktor! Färdiga oblatbilder är kalasmammans bästa vän. De finns att köpa i diverse nätbutiker med alla tänkbara motiv. Självklart finns det också med Gormiti. Och är det Gormitikalas så är det!

Detta använde jag till tårtan:
en oblatbild (välj ett passande motiv)
ett paket färdiga tårtbottnar, 3 delar
1 burk kondenserad mjölk (kokas oöppnad i vatten ca 2 timmar)
4+2 dl grädde
ett par nävar marshmallows
några matskedar florsocker
lite olja
lite vatten


Blanda ner kolakrämen (alltså den kokade, avsvalnade, kondenserade mjölken) i 4 dl ovispad grädde och kör på lägsta effekt med elvisp tills allt blandat sig ordentligt. Höj effekten och vispa som vanligt tills kolagrädden är tjock och fluffig!

Häll ett par teskedar vatten på marshmallowsen och micra 30 sekunder i taget på högsta effekt tills det smält. Blanda om och blanda med florsocker tills fondanten är "okladdig". Lägg i en påse och låt ligga en stund.

Lägg kolagrädde mellan bottnarna. Vispa de återstående två decilitrarna grädde och täck tårtan med den, både ovanpå och runtom. Ställ kallt att dra åt sig ett par timmar.

Kavla ut mmf:en (marshmallowsfondanten alltså) till en lång remsa, lagom för att täcka kanterna och eventuellt en liten bit upp på överdelen av tårtan - beroende på hur stor oblaten/tårtbilden är. Bred eventuellt ut lite av grädden på kanten - det är nämligen VIKTIGT att det är fuktigt, dvs gräddigt under oblatbilden, annars "smälter" den inte in i tårtan. Lägg på oblaten och ställ kallt. Efter en knapp timme har bilden smält in i tårtan. Urtjusigt!!!

Jag använde överbliven kolagrädde till att spritsa runt oblatbilden för att inte kanten skulle synas.

Kotlett i bit



Till gratängen,
75 g galler rökt skinka
3 – 4 klyftor färsk vitlök
1 lagom stor röd chilifrukt
5 dl grädde
750 g brysselkål
250 g broccoli
2 dl riven prästost, eller annan lagrad god ost
3 msk vetemjöl

Till köttet,
1 kg fläskkotlett utan ben i bit
1 röd chili
1 gul lök
1 hel färsk vitlök
1 köttbuljongtärning
1 dl bra rött vin
2 msk malen Santa Maria Chicken & Steak krydda
2 msk smör till stekning

Till såsen,
Skyn från köttet
1 msk balsamicovinäger
1 dl rött vin
1,5 dl grädde

Grovhacka grönsakerna och lägg dem i en ugnsfast form. Krydda kotlettbiten med kryddan och bryn den i en het stekpanna. När köttet fått fin färg, häll på vinet och smula i buljongtärningen. Puttra tills tärningen löst upp. Lägg över köttet i formen och häll över vinskyn. Sätt in det i ugnen på 125 grader och lår det hela gå tills inner temperaturen är 68-70 grader. Ta ut köttet och låt det vila under en folie.

När köttet är i ugnen, hacka skinka, vitlök och chili grovt. Fräs allt i olivolja tills det är mjuk och fått färg. Häll på 1 dl grädde och mixa det hyfsat fint och låt blandningen sjuda i 5 min. Blanda kvarvarande grädde med vetemjölet och häll ner det i såsen. Nu skall det sjuda en stund till så att det hela tjocknar lite. Vänd sedan ner ost och dra av från värmen. Förväll brysselkålen och broccolin i kokande lättsaltat vatten 4-5 min. Spola av dem i kallt vatten och lår det rinna av. Lägg över grönsakerna i en ugnsfast form och häll på grädd- och ostbladning.

Medan köttet vilar, höj upp ugnen till 225 grader och sätt in gratängen och gratinera i ugnen i ca 20 minuter. Fortsätt under tiden med såsen, genom att hälla över skyn från formen i en tjockbottnad gryta och tillsätt balsamicovinäger, rödvin och grädde. Låt allt sjuda under tiden gratängen går klart och red av om den inte tjocknat efter tycke och smak, servera sedan med ett bra Riojavin som sällskap.

Beakyckling



Det här helmysko receptet hittade jag på en lchf-sajt någonstans och det lät så konstigt att vi var tvungna att testa. Jag hade nog aldrig kommit på tanken att blanda bearnaisesås med mangochutney men ÅÅÅÅHHH vad gott det var. Hela familjen gillade den här rätten med mild och jättegod smak!

700 gram kycklingfilé
1 burk creme fraiche
1 burk bearnaisesås (t.ex Lohmanders)
2-3 msk mango chutney
2 dl riven ost
salt och peppar

Strimla filéerna och bryn dem med salt och peppar. Blanda creme fraiche, beasås och mango chutney. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred över såsen. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20-25 minuter. Servera med en rejäl sallad och eventuellt bulgur.

/Anna