LCHF-formbröd

 
Vi kör kolhydratsavgiftning här - efter en sommar i Italien. (Tänk er själva: pasta, risotto, gott nybakat bröd, pizza och glass. Typ varje dag!) Men en rostad macka då och då är ju gott. Det här är Åses recept.
 
1 bröd
5 ägg
75 g smör
3 dl fet yoghurt
1 dl mjölk
3 dl mandelmjöl
3 dl pofiber
3 msk fiberhusk
4 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
 
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen en bra stund så de blir lite pösiga. Smält smöret och vispa ner det, yoghurten och mjölken i äggen och rör till sist ner de blandade torra ingredienserna. Låt degen svälla ca 15 minuter.
Smörj en form på 1-1,5 liter, klä med bakplåtspapper och klicka ut degen. Pensla på lite uppvispat ägg eller mjölk och strö över vallmofrön. Grädda i 175 grader långt ner i ugnen tills limpan får en innertemperatur på 90 grader - det tar ungefär en timme. Känn gärna med sticka. Låt brödet svalna ordentligt och skär sedan i skivor. 
 
/Anna
 
 

Plommonmuffins med havrecrumble

 
Vi har som sagt gott om plommon, så jag saftar och syltar och bakar och fyller frysen för glatta livet. På Allagodating hittade jag detta recept.

ca 12-15 st muffins
100 gram smör
Ca 10 st plommon
2 ägg
1,75 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl

Havrecrumble
40 gram smör
1 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker

Blanda smör, havregryn, mjöl och socker till crumblen till en smulig massa. Ställ kallt.
Smält smöret till muffinsen. Kärna ur plommonen och dela varje halva i två-tre delar.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna  i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk och blanda väl. Häll upp smeten i muffinsformar. Tryck ned två-tre bitar plommon i varje muffins och toppa sedan med havrecrumble. Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.

Karins goda kycklinggryta

 
Den här supergoda kycklinggryta hittade jag på Karins fina blogg. Lättlagad, krämig och jättesmarrig. 
 
6-8 portioner
1 kg kycklingfile
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 hönsbuljongtärning
3 dl grädde
1 msk senap (jag brukar använda söt/stark men det fungerar med vilken sort som helst)
2 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
salt, peppar, ev grillkrydda
 
Skär kycklingfilén i bitar. Krydda och stek den. Lägg åt sidan och fräs löken mjuk. Blanda ihop kyckling, lök och övriga ingredienser. Låt allt sjuda en stund och smaka sedan av med salt. En sallad och ris eller blomkålsris är gott till. 
 
Anna