Äppelmarmelad med vanilj och kanel

 
God och lättgjord marmelad som räcker till många burkar. Den håller sig länge i kylskåp och brukar också vara en uppskattad present (varför inte tillsammans med en cellofanpåse frökex?)
 
1,5 kg små äppeltärningar (från ca 2,5 kg äpplen som skalats och tärnats)
4 dl vatten
750 gram syltsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
 
Lägg äppeltärningar och vatten i en stor kastrull med lock. Låt koka ca 15 minuter. Ta av locket och tillsätt socker, kanel och vanilj. Koka ytterligare 5-7 minuter. Häll upp marmelad på rena varma burkar. Fyll dem upp till kanten, skruva på locket direkt och ställ dem upp och ner. Förvara i kyl när de svalnat. 
 
/Anna
Taggar: marmelad, presenttips, äpplen;

Vitkålsgratäng

 
 
Den här gratängen är ett jättegott och lite annorlunda alternativ till potatisgratäng och andra tillbehör. Folk brukar se skeptiska ut men ber sedan ofta om receptet. Nu har vi lovat att lägga ut det på bloggen så då gör vi väl det! Givetvis går den också att äta som vegetarisk rätt tillsammans med en god sallad. 
 
Vitkålsgratäng
600 gram strimlad vitkål
1 hackad gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
1-2 dl grädde
75 gram färskost, typ Philadelphia
1-2 tsk sambal oelek
1 dl creme fraiche
2 dl riven ost
salt
 
Fräs löken i en klick smör och tillsätt sedan vitkål som får fräsa med en liten stund. Häll på vatten, en skvätt grädde, färskost och sambal oelek efter smak och salta ganska ordentligt. Låt småputtra tills kålen mjuknat, ca 20-30 minuter. Häll på mer grädde/vatten under tiden om det behövs. Rör om med jämna mellanrum så det inte bränns vid. Tillsätt creme fraiche mot slutet och låt puttra en stund till. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter tills gratängen fått färg. 
 
/Anna
Taggar: vitkål;

Enkla frökex

  (null)
 
Bästa receptet på frökex! Socker- och glutenfria och sååå snabbfixade. Jag brukar ha typ sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, chiafrön och linfrön. Jag har fått för mig att det är bra med linfrön för att det binder ihop det hela, men annars går det bra att blanda ihop vilka frön som helst. Har du varmluftsugn så gör dubbel sats och kör samtidigt i ugnen - jag lovar att de går åt! Det är också gott att strö över lite flingsalt innan gräddning.
 
En plåt
3,5 dl blandade frön
2 dl vatten
0,5 dl solrosolja
 
Blanda fröna i en bunke. Koka upp vatten och häll i oljan. Häll över fröna och blanda om. Låt stå några minuter. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut ovanpå papperet och dra sedan bort det övre papperet. Grädda i 160 grader ca 15 minuter. Ta ut och skär i rutor. Sätt in igen ytterligare 15 minuter.
 
/Anna 
 
Taggar: kex;