Kräftsoppa



1 pkt bacon
50 - 60 g fänkål
2-3 vitlöksklyftor
1 stor, eller 2 små, skalad morötter
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
5 dl grädde
400g kräftost
1 tsk frusen dill
170 gram kräftstjärtar

Skiva bacon och fänkål tunt, hacka vitlöken och riv den skalade moroten. Fräs allt sammans mjukt i lite smör. Häll på vatten och lägg i fiskbuljongtärningarna. Låt allt sjuda ihop 12-15 minuter. Mixa det hela slätt med en bra stavmixer. Tillsätt därefter grädden och räkosten och sjud det hela varmt. Smaka av med salt, peppar och dill. Ta av grytan från värmen och lägg i kräftstjärtarna och servera med ett ljummet vitlöksbröd och en underbart vitt vin av druvan Gewurztramine.

/ Jörgen

Korvpanna



Det var en sån där kväll när jag trött och sliten seglade runt planlöst på ICA halv sju på kvällen med två hungriga barn i släptåg. Inget hade tagits fram ur frysen och det fattades lite av varje i kylskåpet. Jag tänkte köpa blandfärs och göra goda biffar i sås men det fanns ingen blandfärs i hela butiken. Helt slut! I brist på annat slängde jag ner ett paket Hot dogs, en burk creme fraiche och lite grönsaker i kundvagnen. Det blev en korvpanna som påminner om nån sorts italiensk korv stroganoff-variant. Ungarna uppskattade grytan och gav den med beröm godkänt! Den lite salta osten balanserar upp sötman i tomatsåsen. Enkel och god vardagsmiddag med andra ord.

10 hot dogs
1 paket creme fraiche
1 burk italiensk pastasås (tomatsås)
2 dl riven smakrik ost
svartpeppar


Slanta korven och stek i lite matfett. Häll över pastasås och creme fraiche. Smaka av med peppar. Ta pannan från värmen och rör ner riven ost som får smälta. Rör om och servera med pasta.

/Anna

Så det kan gå...

Det gick lite fort i morse när jag skrev nedanstående cupcake-recept. Några timmar efter publiceringen ringde nämligen mobilen: "Hej, är mitt i baket här, du har ju inte skrivit hur många grader det ska vara!"

Ber om ursäkt - men måste erkänna att det var kul att en läsare hörde av sig mitt i köksstöket! Det var ju tur att hon känner mig och har mitt mobilnummer.

Nu är i alla fall receptet nedan uppdaterat med gradantalet tillagt! Baka på!

/Anna