Vit chokladmousse med hallon och blåbär



Vit chokladmousse är otroligt gott och så enkelt att förbereda! Tre ingredienser och fixat på nolltid. Dessutom kan desserten förberedas redan kvällen innan om man så vill.

4 portioner
100 gram vit choklad
2 dl grädde
1 ägg
hallon och blåbär, ev socker

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Vispa upp ägget. Vispa grädden. Rör ner chokladsmeten i äggvispet och vänd ner grädden. Häll upp i portionsskålar och ställ kallt några timmar eller över natten. Servera med hallon och blåbär, eventuellt blandade med lite socker.

/Anna

Helstekt älgryggbiff



Vi hade middagsgäster från Tyskland och ville förstås bjuda på älg! Här serveras den med en färdig potatisgratäng (varför göra egen när det finns så god att köpa!), ett spännande kryddsmör och Jensen´s färdiga whiskeysås. Man får ta genvägar när det vankas trerätters en vardagkväll!

1 – 1,2 kg ryggbiff i bit av älg
1 tsk senapsfrön
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk flingsalt
1 påse färdig potatisgratäng, ca 1 kg
,5 dl riven västerbottenost
5-6 snacks morötter
100 g haricots verts 

Kryddsmör
1 msk hela enbär
1 msk finhackad färsk mynta
125 gram smör

Kryddsmöret: Börja dagen innan med att fixa till kryddsmöret, som smakar typiskt vilt. Finhacka färsk mynta, mortla enbären, och blanda med rumstempererat smör. Gör en rulle av smöret, och låt det vila i kylskåpet minst 15 timmar, så det går att skiva.

Köttet: Blanda olivolja, senapsfrön, salt och peppar och gnid in detta på den rumstempererade biffen. Bryn köttet runt om tills det får en fin yta. Lägg det i en smord ugnsfast form, och stek det i 120 – 125 grader tills det får en innertemperatur på 68 – 70 grader, ca 2,5 timme för 1 kg kött, vilket ger ett rosa kött. När köttet är i ugnen, häll potatisgratängen i en form och rör ner den rivna västerbottenosten. Tag ut köttet och låt det vila i 20 – 30 minuter. Medan köttet vilar, vrid upp värmen till 225 och gratinera potatisgratängen när köttet vilar. När gratängen är i ugnen, skölj morötterna och fräs dessa i olivoljan i 4 – 5 minuter, häll på vatten och sjud morötterna 6 – 8 minuter. Lägg i haricots verts på slutet och låt dem sjuda med i 1 – 2 minuter. Tranchera köttet, servera med primörerna och gratängen, och ev sås om så önskas.

/Jörgen

Kräftsoppa


Alldeles ljuvlig - och mycket snabbt och enkelt tillagad - är denna krämiga kräftsoppa. Receptet räcker till 8 personer som förrätt men också likaväl till 4 personer som huvudrätt.


8 förrättsportioner
2 morötter
2 msk smör
2 msk vetemjöl
6-7 dl vatten
ev 1 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
salt och peppar
1 burk creme fraiche
1 burk mjukost med kräftsmak (400 gram)
hackad dill
1 burk kräftstjärtar

Skala och grovriv morötterna. Fräs dem i smör och strö över mjölet. Häll på vatten och vin (den större mängden vatten om vinet utesluts) och smula ner buljongtärningarna. Salta och peppra litegrann. Låt småkoka fem minuter. Tillsätt creme friache och mjukosten och rör om så osten smälter. Tillsätt dill och salta och peppra lite mer o det behövs. Låt småputtra ytterligare några minuter. Lägg kräftstjärtarna i en soppskål eller direkt i portionsskålarna och häll över soppan. Tips! Om barnen är tveksamma till kräftstjärtarna, servera dem i en skål bredvid och låt dem som vill ta för sig av dem!


/Anna