Pizzabullar

 
Nu är frysen full av goda pizzabullar igen. En del gick åt till buffén på släktkalaset men många hamnade också i påsar, redo för skolutflykter i höst! Jag gjorde två varianter, en med rökt skinka och en med salami.
 
50 gram smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 nypa socker
ca 12 dl mjöl
 
Fyllning:
200 gram salami eller rökt skinka (eller hälften av varje)
5 dl riven ost
ketchup
torkad basilika (eller oregano men ingen i familjen gillar det så vi kör med basilika)
 
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten. Rör i salt, socker och mjöl. Arbeta samman till den smidig deg och låt jäsa en halvtimme, övertäckt. Ta sedan upp degen och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget, häll på ketchup och smeta ut med en kniv eller sked. Hacka skinka eller salami och strö över och avsluta med riven ost och basilika. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg i formar och låt jäsa en halvtimme till. Grädda sedan i 200 graders ugn tills bullarna är färdiga och har fått fin färg,  ca 10-15 minuter.
 
/Anna
 

God sallad

 
Enkel och jättegod sallad som passar till middagen eller på buffébordet.
 
1 påse babyspenat
1 burk tärnad fetaost i olja
1 rödlök
1 citron
1/2 dl olivolja
1 honungsmelon
 
Skiva löken tunt. Pressa ner citronsaften i olivoljan och blanda om. Lägg i löken och rör runt så att all lök hamnar i citronolja. Låt stå  minst en halvtimme, gärna några timmar. Skär melonen i tärningar. Blanda sallad, fetaost och melon. Ta upp löken ur marinaden och häll gärna över lite av citronoljan på salladen. Blanda.
 
/Anna
 

Lingonpannacotta

 
Detta blev genast ett nytt favoritrecept!! Så enkelt och snabbt och sååå gott! Den syrliga lingonsmaken ger en smakrik men inte alltför söt efterrätt som blev mycket uppskattad!
 
Lingonpannacotta (6 normalportioner eller 15 miniglas till dessertbuffé)
6 dl grädde
1,25 dl strösocker
1 vaniljstång
3 gelatinblad
2 dl lingon
Lingon till garnering
 
Lägg gelatinbladen i blöt i vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång (skär ett snitt i stången, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen). När det kokat upp, ta av från plattan och plocka upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och blanda i gräddblandningen. Rör om tills bladen smält. Tillsätt lingonen och mixa med stavmixer. Sila och häll upp i små eller stora glas och ställ kallt att stelna. Garnera med lingon.
 
/Anna