Söta igelkottar med smak av choklad och apelsin



Klara gjorde cake pops (utan pinnar!) efter skolan. De ska nämligen fraktas och då blir det så krångligt att göra klubbor. Istället gjorde hon små kottar som kan ligga i en låda. I morgon är det barnkören som ska få smaka. Klara ville bjuda på något gott då, eftersom hon fyller år. Det här är ett bra pyssel för barnen som klarar allting själva! Jag behövde bara hjälpa till lite med att smälta chokladen. Kakan var redan färdig (det är bra med mjuka kakor i frysen!).

Chokladkaka
Blanda 3 dl socker, 2,5 dl mjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3 msk kakao i en bunke. Smält 150 gram smör eller margarin och tillsätt 1,5 dl vatten. Häll smör- och vattenblandningen i bunken och rör om. Rör slutligen ner 2 ägg och grädda i 175 grader ca 40 minuter.

Vi gjorde alltså choklad- och apelsinigelkottar men man ju ta vilken mjuk kaka som helst.

Till 30 igelkottar:
1 mjuk chokladkaka
Rivet skal av 1 apelsin
400 gram Philadelphiaost
ljus och mörk blockchoklad
chokladströssel

Smula sönder kakan och blanda med apelsinskal och ost noga. Forma små igelkottar, dvs bollar med "spetsig" ände. Doppa "nosänden" i smält ljus blockchoklad och låt stelna. Smält sedan mörk choklad och "häll över" kroppen med hjälp av en sked. Lägg på bakplåtspapper och strö över chokladströssel genast. När de stelnat kan de plockas över i en burk eller på ett fat och ställas i kylen.

Tomatsoppa

                      

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk torkad basilika
2 hönsbuljongtärningar
2 burkar skalade tomater
2 dl grädde
4 dl vatten

Grovhacka lökarna och fräs dem i oljan i en lagom stor gryta. Tillsätt basilikan och buljongtärningarna och rör om medan tärningarna smälter. Häll i tomáterna med spad, häll på grädden och vattnet. Låt det hela sjuda i 7 – 10 minuter och mixa sen soppan, och den är klar för att ätas.

Julbord på Hofsnäs


Det får bli en sommarbild eftersom kameran var kvar hemma och det dessutom var full snöstorm när vi kom dit.

Idag var vi på julbord på Hofsnäs Herrgård. Som väntat var julbordet fantastiskt på alla sätt. Hemlagat och rejält, men både traditionella inslag som spännande grejer som potatissallad med fetaost och soltorkade tomater, makisushi med lax, mango- och chilimarinerat kycklingbröst, parmesan- och ruccolasill och annat gott.

Hofsnäs har aldrig gjort mig besviken - och ingen av alla mina bussresenärer heller. Här finns för övrigt inte bara god mat utan också ett café med hembakade godsaker.