Utflyktsmuffins



Skolresor, utflyktsdagar och cykelturer avlöser varandra i skolan och fika ska medtagas. Jag passade på att fylla på förrådet med goda mellanmålsmuffins. Snabblagade och perfekta att ha på lut i frysen - som en färdig ost- och skinkmacka!

Utflyktsmuffins, ca 12 st
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl turkisk yoghurt
2 msk chilisås
1 tsk timjan
100 gram strimlad rökt skinka
2 dl riven ost
100 gram smör

Smält smöret. Blanda mjöl, gryn och bakpulver. Rör ner ägg, yoghurt, chilisås, timjan och smält smör. Blanda slutligen ner skinkan och osten. Rör om ordentligt och fyll muffinsformar till 2/3. Låt svalna och frys in! Se till så det finns ett antal festis i skafferiet och kanske en rulle Ballerina och picknicken är klar! 

/Anna

Fläskytterfilé med blomkålsgratäng



Kött som behövs för denna goda rätt är ca. 750 – 900 g fläskytterfilé och till gratängen behövs:

600 g blomkålsbuketter
2,5 dl grädde
2 msk mjöl alt. potatismjöl
0,5 msk salt
2,5 – 3 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta

samt till marinaden behövs,

1 gul lök
5 – 6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl rött vin
2 dl grädde
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk Chicken och Steak krydda, okrossad
1 pkt bacon
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver

Grovhacka löken och vitlöken, fräs den glansig i olivolja i medelvarm gryta. Lägg i grova hackad bacon och tillsätt alla kryddor. Fräs det hela i några minuter och häll i grädde, vin och vatten samt buljongtärningarna. Koka upp det hela och dra grytan av värmen. När marinaden är ljummen, lägg i fläskytterfilén och låt den dra i minst 2 timmar.

När filén är färdig marinerad, ta upp den och låt den rinna av. Fräs den i snabbt i en het stekpanna tills den fått fin färg runt om. Lägg in den i en ugn och stek den tills den har en innertemperatur på 67 -  68 grader.

Under tiden som filén går i ugn, bryt blomkålen i buketter och koka den 5 minuter i 1 liter vatten med två hönsbuljongtärningar. När blomkålen kokar häll grädden i en bunke, tillsätt mjöl, vitlök och salt .

Häll av blomkålen och lägg den i en ugnsfast form, häll på gräddblandningen och strö över riven ost. Sätt i gratäng formen i ugnen i ungefär 10 minuter. När gratängen får färg i ugnen, skiva fläskytterfilén i skivor. Ta ut gratängen precis när den börjar få färg, lägg filéskivorna på gratängen och garnera med skivad paprika. Sätt tillbaka den längst ner i ugnen, som är på maximal värme och grill, och gratinera det hela tills det fått fin färg. Servera med en grönsallad.

/Jörgen

LCHF: Kycklingpaj



En kolhydratfattig paj blev det till middag. Det var resultatet av en kylskåpsrensning. Vad gör man med en halv grillad kyckling, 1,5 burk creme fraiche, en lök, ett halvt paket bacon och en massa ostskalkar? Jo, av rester kan man alltid göra paj!

Kycklingpaj
2 dl pofiber
1 dl majsmjöl
125 gram smör
2 msk vatten
1/2 grillad kyckling, rensad och skuren i mindre bitar
1/2 paket bacon
1 gul lök
1 stor paprika
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche
2 dl riven ost
en klick smör
salt, peppar, grillkrydda, curry, soya

Kör pofiber, majsmjöl, smör och vatten i matberedare till en smidig deg och tryck ut den i en pajform.

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Fräs smöret och tillsätt kryddor. Hacka lök och paprika och fräs i kryddsmöret, pressa i vitlöken. Rör ner kycklingkött, creme fraiche, soya och creme fraiche och låt puttra ihop. Smaka av och krydda eventuellt lite mer. Rör ner osten när pannan dragits av plattan. Blanda om och fyll pajskalet. Låt stå i 200 graders ugn 20-25 minuter. Servera med sallad.

/Anna