Räk- och laxpaj

 
Häromkvällen blev det en smaskig räk- och laxpaj efter en titt i frysen. Det går utmärkt att frysa in överbliven kallrökt lax och det hade vi gjort. Hittade också en påse räkor. Pajdegen får ni i två varianter, en "vanlig" och en variant som är glutenfri/LCHF-vänlig. Vi använde det senare alternativet.
 
Pajdeg:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten 
 
Alternativ pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön eller kokosmjöl
40 gram smör
1 ägg
1 msk fiberhusk
lite salt
 
Fyllning:
1,5 dl majonnäs
75 gram färskost naturell (typ Philadelphia)
0,5 dl grädde
3 ägg
500 gram räkor med skal
100 gram kallrökt lax
3 msk finhackad dill 
2 dl riven smakrik ost
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser till degen (oavsett alternativ), jag brukar köra med matberedaren. Lägg gärna kallt att vila en stund i kylen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 grader ca 10 minuter. 
 
Skala räkorna och strimla laxen. Vispa ihop majonnäs, färskost, grädde och ägg. Tillsätt räkor, lax, dill och riven ost och blanda, Smaka av med lite salt och peppar. Häll i pajformen och grädda ca 25-30 minuter eller tills pajen har "stannat". Servera med sallad.
 
/Anna
 

Kommentera inlägget här :