Chokladtårta



Idag fyllde kaninen tre år och medan han och lillkaninen smaskade på morotsgodis så åt övriga familjen chokladtårta.

Tårtbotten:
3 dl socker
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
150 gram smör
1,5 dl vatten
2 ägg

Fyllning:
2 dl grädde
1 dl Nutella

Chokladganache:
150 gram mörk choklad
1 dl grädde
35 gram smör

Börja med ganachen. Smält choklad och grädde i en kastrull. När det smält samman, blanda i smöret och låt smälta. Ställ åt sidan en stund tills det kallnat och blivit till en fast kräm.

Tårtbotten: Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret och blanda med vattnet. Blanda samman alltihop och rör ner äggen. Häll i en smord och bröad form och grädda i 175 grader ca 40 minuter tills kakan känns torr. Låt svalna och dela sedan i tre bottnar.

Bred två lager Nutellagrädde mellan bottnarna på tårtan. Bred ganachen ovanpå. På bilden är tårtan garnerad med ett fint band och en ros av MMF (blanda några marschmallows med en tesked vatten och mikra nån minut så det smälter. Blanda i karamellfärg och florsocker tills det blir en deg som inte kladdar. Forma en ros eller annan dekorativ figur).

/Anna

Barnvänlig lasagne



En mild och jättegod lasagne som ungarna älskar! Räcker till en storfamilj eller till ett gäng lunchlådor att stoppa i frysen.


2 gula lökar
5-6 vitlöksklyftor
2 Buljongtärningar - Knorrs Örtagården "Italiensk Ört
2 krossade tomater - Mutti Polpa
1 kg nötfärs
2 dl grädde till köttfärsen
3 dl grädde till ostsåsen
5 dl mjölk
125 gram smör
1 dl vetemjöl
2 dl riven parmesanost´
15-20 lasagneplattor
Salt
Peppar

Grovhacka lök och vitlök och fräs den mjuk och glansig i olivolja. Tillsätt vatten och de italienska örtbuljongtärningarna och låt sjuda tills hälften av vätskan kokat in. Under tiden som löken sjuder ihop, häll krossade tomaterna i ett durkslag så tomatsaften rinner av och häll sedan allt i en stor gryta. När vätskan i lökblandningen har sjudit ihop till hälften, mixa den slät med en stavmixer och häll sedan den ner i tomaterna. Värm på tomat- och löksåsen så den sjuder upp och fräs under tiden köttfärsen i omgångar. Lägg den frästa färsen vartefter i gryta och häll i grädden, smaka av med salt och peppar och sjud det hela till en simmig sås.

När all färs är i grytan, börja med vitsåsen genom att smälta smöret i en tjockbottnad gryta. När allt smör är smält vispa ner vetemjölet och tillsätt hälften av grädden och rör om kraftigt så det hela blandar sig ordentligt. Tillsätt resten av grädden och mjölken och koka ihop så tills den tjocknat rejält. Dra såsen av värmen och rör ner osten och smaka av med salt och peppar.

Varva sås, köttfärsrör och lasagneplattor i en stor ugnsfast form och avsluta med ostsåsen. Grädda i ugn så länge som det är angivet på lasagnepaketet.

Servera med en grön sallad, och frys in det som blir över i lunchportioner.

/ Jörgen

Gräddig räksoppa



1 gul lök
3 vitlöksklyftor
70 gram bacon
2 msk smör
1 knivsudd Sambal Olek
1 tsk fryst dill
2 dl vitt vin
2 dl vatten
250 gram torskrygg
1/2 liten purjolök
1/2 stort broccolihuvud
2 tomater
100 g frusna tigerräkor
5 dl grädde

Tina räkorna och tag av stjärtskalet, och dela dem mitt itu och lägg dem för att rinna av på lite hushållspapper. Grovhacka den gula löken och fräs den med pressad vitlök i en tjockbottnad gryta. Tillsätt bacon och fräs lite till. Ha i Sambal Olek och rör runt. Häll i vinet, vatten och lägg i buljongtärningen samt dillen. Sjud buljongen i 15 - 20 minuter, och sila sedan ner buljongen i en skål. Hacka purjolöken grovt, filea tomaterna och dela broccolin i små buketter. Dela torskryggen i 2 centimeters bitar.

Häll i buljongen och grädde i en större gryta, lägg i broccolin och koka upp. Låt det sjuda i 2-3 minuter, och lägg sedan i purjon och tomater. Sjud i ytterligare 2-3 minuter, för att sedan tillsätt till slut torsken för ytterligare 2 minuters sjudning. Drag av kastrullen från spisen, lägg i räkorna och låt soppan vila en stund innan servering, så räkorna blir genomvarma. Servera med färskt bröd, gärna ciabatta. Att dricka till passar det utmärkt med ett mousserande vin på Chardonnay och Pinot Noir druvor.

Smaklig spis,

Jörgen