Rödvin från Sydafrika, Anura 2012

 

 

Det är inte så ofta jag springer på druvmixen Pinotage & Syrah, vilket är i mitt tycke de bättre druvorna om vinet är gjort på endast en druvsort. Funderingen blev hur kan plommonsmaken från Pinotage gifter sig med kaffesmaken som oftast finns i Sydafrikanska viner gjorda på Shirazdruvan? Kan konstatera att det inte blev illa alls. Vinet var lagom strävt och har en hyfsad lång eftersmak av lite blåbär. Med tanke på druvsorterna vinet är gjort på, så är det säkert gott till smakrika kötträtter av nöt. Vi provade det dock till frugans kyckling och risgratäng, och det blev en mycket bra kombination, där pepprigheten från Syrahdruvan hjälpte till att lyfta vinet och maten till en skön smakupplevelse. Vi kan rekommendera detta vin som ett bra allroundvin för oss som gillar dessa druvor, då det har potential att passa till de flesta maträtter, från en enkel pasta med mycket parmesanost till en härligt hängmörad entrecote. Du köper vinet enklast på systembolaget, art.nr 12044, för 81 kronor.

/Jörgen

Kycklinggratäng


En god kycklinggratäng som gör färdigt sig själv i ugnen.
 
4-5 portioner
600 gram kycklingfilé
3 dl långkornigt ris
6-7 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl mango chutney
salt och peppar
1 näve salta jordnötter
 
Koka upp vattnet och tillsätt riset. Låt koka ca 20 minuter eller tills riset är klart. Skär kycklingen i bitar på längden och stek den i smör på spisen. Häll det kokta riset i en ugnsform. Lägg på kycklingen. Blanda grädde, creme fraiche och mango chutney och bred ut ovanpå. Strö över jordnötter och gratinera i ugn på 200 grader ca 20-25 minuter. Servera med sallad.
 
/Anna
 
 

Veckans vegetariska: Västerbottenostfyllda filodegsrullar med tillbehör

 
Gudomligt! Svenska, underbara smaker och frasig filorulle! Testa! Vi använde tångkaviar som finns av flera fabrikat i de flesta livsmedelsbutiker. Man kan också servera stenbitsrom - eller smälla till med löjrom. Men de alternativen är ju inte vegetariska förstås...
 
4 portioner
8 filodegsark
3 kokta potatisar
2 dl riven västerbottenost
4 msk hackad gräslök
2 äggulor
svartpeppar
hackad rödlök
hackad gräslök
tångkaviar (eller annan variant)
creme fraiche
smält smör till filodegen
blandad sallad eller ruccola
 
Lägg ut arken och pensla halva delen på varje ark med smält smör. Vik över andra halvan.
 
Mosa potatisen och blanda den med ost, gräslök och äggulor. Smaksätt med svartpeppar (salt behövs inte eftersom osten och kaviarn är salta).
 
Fördela röran på de åtta arken och vik in långsidorna ca en centimeter. Rulla ihop och lägg i en form som du lagt ett bakplåtspapper i.
 
Grädda i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter tills rullarna fått fin färg. Lägg sallad på fyra fat och lägg två rullar på varje fat. Servera rullarna med creme fraiche, rödlök, gräslök och tångkaviar.
 
/Anna