Smörgåstårta a la LCHF



Jag som aldrig brukar äta smörgåstårta blev plötsligt vansinnigt sugen på det. Kanske beror det på att jag inte ätit bröd sedan före påsk... Nåväl, bröd i smörgåstårtan var ju uteslutet så jag testade att använda oopsies. De var ju ingen större hit som smörgås men nu fick de chansen som smörgåstårtebotten. Fyllningen fick utgöras av det som kyl och skafferi hade att erbjuda, men det går förstås att lyxa till. Jag kan meddela att smörgåstårtan blev fantastiskt god!

Smörgåstårta för 3-4 personer
3 ägg
100 gram Philadelphiaost
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
lite salt

Vispa äggvitor och salt hårt. Blanda äggulor, ost, fiberhusk och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner smeten i äggvitorna och bred ut på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 150 grader ca 30 minuter.

Fyllning 1:
2 löskokta ägg mosas ihop med Bregott och hackad gräslök.

Fyllning 2:
Skinkost

Fyllning 3:
1 burk tonfisk i vatten blandas med 1 dl creme fraiche

Ovanpå:
1 dl creme fraiche, 1/2 dl majonnäs, 100 gram Philadelphiaost blandas.
Garnera med tomater, melon, skinka, räkor, ägg, sallat etc.

När botten kallnat, skär i fyra rutor och bred fyllningarna på tre av dem. Lägg den fjärde ovanpå. Bred krämen runt om hela tårtan och garnera efter tycke och smak.

Barbapappas marshmallowsmuffins



Barnen var uttråkade häromdagen och satte igång att baka - som vanligt efter egenpåhittat recept. Det blev muffins med allsköns godsaker i. De hittade Barpapappamuffinsformar i skåpet, därav namnet på bakverken.

16-18 muffins

2 ägg
2 dl socker
3,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
100 gram grovhackad mörk blockchoklad
2 dl minimarshmallows
1 dl mjölk
100 gram smör

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de torra ingredienserna samt blockchoklad och minimarshmallows. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Häll ner smör- och mjölkblandningen i smeten och rör om ordentligt. Fyll muffinsformar till drygt hälften. Grädda i 175 grader 15-20 minuter.

Storkok på malen viltfärs

Vi hade en massa viltkött i frysen av lite olika slag som vi inte visste vad vi skulle göra med. Men så erbjöd sig mamma att ta fram köttkvarnen och mala alltsammans. Resultatet blev några kilo viltfärs som skulle tas om hand! Det blev till att öppna storkök. Nu är frysen full av härliga picknickbiffar.


Getostbiffar med rosmarin och honung
600 gram viltfärs
300 gram fläskfärs
1 burk Creme fraiche med getost, rosmarin och honung
salt och peppar, torkad timjan

Blanda ingredienserna ordentligt. Forma små biffar. Stek i smör på medelvärme.



Ost- och baconbollar
500 gram viltfärs
300 gram fläskfärs
1 paket tärnad bacon
2 dl riven cheddarost
1 gul lök
1/2 dl grädde
salt, peppar, grillkrydda

Finhacka löken. Stek lök och bacontärningar. Blanda samman alla ingredienserna och forma bollar. Stek i smör på medelvärme.



Biffar med fetaost och soltorkad tomat
600 gram viltfärs
400 gram fläskfärs
200 gram fetaost
4 soltorkade tomater i olja
1/2 dl olja från tomaterna
1 italiensk örtbuljongtärning
salt, peppar

Finstrimla tomaterna och tärna osten. Smula ner buljongtärningen i oljan och rör om. Blanda alltsammas och forma rejäla biffar. Stek i smör på medelvärme.


Vitlöksburgare
400 gram viltfärs
200 gram fläskfärs
200 gram färskost med vitlök (i vårt fall Valios laktosfria)
1 italiensk örtbuljongtärning
salt, peppar, grillkrydda, smör

Smula ner buljongtärningen i färskosten. Smält smör i stekpannan och häll i grillkrydda efter smak. Blöanda ihop övriga ingredienser. Forma biffar eller hamburgare (jag använde Sagaforms hamburgerpress för att få platta, jämna burgare med räffelmönster). Stek i smöret.

/Anna