Fiskburgare med dill- och senapsdressing


Jättegoda fiskburgare som uppskattades av hela familjen.
 
6 burgare/biffar
250 gram laxfilé (två portionsbitar)
350 gram vit fisk
1 liten gul lök
2 msk grädde
salt, citronpeppar
 
Dressing:
1,5 dl creme fraiche
2-3 msk dill
1 tsk fransk senap
1 tsk start senap
 
Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt. Kör fisk, lök, grädde och kryddor i matberedaren. Forma sex biffar och stek i smör i en stekpanna på medelvärme. När de är färdiga, servera dem som hamburgare och vanliga "tillbehör" samt dressingen.
Tips! Man kan också äta biffarna och dressingen ihop med en sallad - perfekt som matlåda dagen efter!
 
/Anna

Kycklingcurry i ugn


Jättegott blev detta! Man kan säkert bara skippa osten och "ugnsdelen" i detta recept och servera curryn som en gryta. Men eftersom jag förberedde den här i förväg och ställde i kylen till kvällen när alla i familjen kom hem från olika håll var det smidigt att strö på osten och slänga formen i ugnen medan det kokades ris och dukades och hängdes upp gympakläder och förhördes läxor och övades gitarr...
 
4 portioner:
600 gram kycklingfilé
1 purjolök
1 röd paprika
1 äpple
3 msk smör
salt, peppar, lite soja
1 tsk paprikapulver
ca 1 msk curry (eller efter smak)
3 msk stark mango chutney
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost
 
Skär kycklingen i bitar. Hacka purjo och paprika. Skala och skär äpplet i små tärningar. Stek kycklingen i en matsked smör. Ta undan och smält 2 msk smör i pannan, tillsätt curry och paprikapulver och fräs purjo, paprika och äpple i detta. Häll tillbaka kycklingen i pannan, tillsätt soja och mango chutney samt creme fraiche och grädde. Låt puttra ihop ett par minuter och häll i en ugnsfast form. Hit kan du alltså förbereda rätten.
Före servering: strö över riven ost och gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera med ris, risoni (en sorts risformad pasta) eller bara en rejäl sallad.
 
/Anna

Kanelbullekakor


Herr Havreflarns blogg hittade jag detta recept (där finns det för övrigt väldigt mycket gott, Gustav var en av bagarna i Hela Sverige bakar). Det hade varit ännu roligare om jag haft pärlsocker hemma, men se det upptäckte jag plötsligt att jag inte hade. Jaja, kakorna blev goda ändå! Jag gjorde en egen variant och körde allt i matberedaren - som vanligt!
 
Deg:
 
- 200 g smör
- 1 dl florsocker
- 4.1/2 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker (fast jag tog 1/2 tsk vaniljpulver)
- 1 tsk kardemumma
 
Fyllning:
 
- 50 g smör
- 1 tsk kanel
- 1/2 dl socker

Kör degingredienserna i matberedaren. Kavla ut mellan två stora bitar plastfolie till en platta. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.
 
/Anna