Korv- och kasslergryta med sting

 
Lite rensning i frysfacken! Av det blev det en smakrik gryta med lite hetta som dock även föll barnen i smaken.
 
6 portioner
1 paket kycklingkorv eller hot dogs (10 st)
400 gram kassler
1 röd paprika
3 dl grädde
1/2 dl sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
lite svartpeppar
 
Skiva korven och tärna kasslern. Strimla paprikan och fräs alltsammans i en stekgryta. Slå på resten av ingredienserna och låt koka ihop. Smaka av med peppar, salt behövs förmodligen inte. Servera med ris eller nudlar.
 
/Anna
 

Festlig vardagspasta

 
En enkel kyl- och frys-rensningsrätt blev det häromkvällen. Man tager vad man haver. Och det kan bli gott ändå!
 
Fyra personer
2 kycklingfiléer
1 paket tärnat bacon
1 dl vitt vin
1 dl grädde
2-3 nävar babyspenat
4 soltorkade tomater
2 dl riven parmesan
pinjenötter
spaghetti
 
Pastan kokas enligt anvisningarna på paketet.
 
Tärna kycklingen och stek i en stekpanna. Fräs baconet. Strimla tomaterna och tillsätt dem tillsammans med spenatbladen. Låt fräsa några minuter till, slå på vinet och låt koka fem minuter. Häll på grädden och koka fem minuter till. Tillsätt hälften av parmesanosten. Häll av pastavattnet när spaghettin kokat färdigt och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll över såsen från stekpannan och blanda ordentligt. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
 
Lägg upp på tallrikar och strö över nötter och resten av parmesanen.
 
/Anna
 
 
 
 
 
 

Matguidning i Stockholm

Oj - här blir det långt mellan inläggen. Jörgen har åkt till Kina och varit där ett par veckor nu. Här är det full fart med jobb, studier och ungar - och dessvärre inte så mycket bloggande.
 
Jag måste ju berätta om kollegan G:s och min resa till Stockholm. Ett av huvudsyftena var nämligen att vara med på en guidad matpromenad! Så gott och spännande och intressant. Vi blev jätteinspirerade - och mätta!
 
När jag lade ut de här bilderna på facebook kommenterade många och undrade hur vi kunde äta SÅÅÅ mycket. Och nog var det en hel del mat. När vi sedan kollade på bilderna på hotellet på kvällen insåg vi att det ser mer ut än det är! Eftersom både glas och skålar/tallrikar är små så stämmer proportionerna och så ser det ut som att vi satt i oss åtta normalstora tallriksportioner! Så var det ju inte riktigt, då hade vi väl inte levt nu! Dessutom delades en del av uppläggningsfaten på många deltagare!
 
Det är en kanongrej, det här, och något vi verkligen rekommenderar andra att testa! Foodtours Stockholm heter företaget som anordnar detta. Tips!
 
Vandringen vi gick hette Söders bästa mat och vi samlades vid Skanstull innan vi gick till första restaurangen: China. Det är såvitt vi förstod den enda Kinarestaurangen som är med i White guide (eller åtminstone en av få). Här hade man också Europas allra första Pekinganka-ugn och den kollade vi förstås in också. Vi fick två olika smakbitar. En kötträtt med en "pekingankapannkaka" i miniatyr. Och en stark jättegod rätt med gurka.
 
 
Sedan gick vi till en italiensk liten restaurang som heter Piccolo Metro (kan tala om att det var så gott så vi gick dit med G:s släktingar dagen därpå också). Här fick vi en liten skål med tryffelpasta med salsiccia och ett litet glas rosévin.
 

Nästa ställe var en indisk restaurang som heter Shanti. En av mina favoriter- såååå gott!
 

Sedan gick vi till ett helt oansenlig litet krypin vid namn Fan Yuan Shi Wu, där en kinesisk kvinna gjorde dumplings av sällan skådat slag. Varje morgon gör hon 2000 stycken - inget fusk här inte! Jättegoda. Till det fick vi Gunpowder-te.
 

Så gick promenaden vidare till ställe nummer 5, nämligen Urban Deli där vi fick fem olika små smakbitar, som tapas ungefär. Här är några av dem.
 
 
Sedan var vi på Nytorget 6, där vi åt anka och kyckling med aioli och smakade på gotländsk pale ale. Innan vi gick därifrån fick vi en liten konjaksdrink.
 

Sjunde stället var en peruansk restaurang där vi åt - som sig bör - ceviche och drack Pisco Sour.
 

Sista stoppet var den kuliga restaurangen Melt där hela idén bygger på att man delar allt. På menyn står alltså olika sorters svenska tapas och fondue. För vår del blev det en helt ljuvlig chokladfondue och champagnepunsch!

Men även om det var små portioner och smakbitar begriper väl alla att vi nästan rullade ut från sista stället! Men som sagt, helt fantastiskt god mat överallt. Det var nästan omöjligt att välja en favorit!
 
/Anna