Kyckingwraps med senapscreme, fetaost och melon

 
Vi hade senapscreme över från pyttipannan igår och fixade goda wraps till lunch. Gick hem hos både stora och små! Man kan fylla wrapsen med vad man har hemma. Här blev det väldigt gott med salt fetaost, söt melon, het rödlök, senapssmaken och den nystekta kycklingen. 
 
4 wraps
4 stora tortillabröd
krispig sallad
en bit fetaost
en liten bit honungsmelon
1/2 rödlök
2 stora kycklingfiléer
 
Senapscreme
1 dl creme fraiche
100 gram naturell färskost
senap efter smak, blanda gärna olika sorter
 
Skär kycklingen i skivor och stek i lite smör med salt, peppar och gärna någon annan kryddblandning du gillar.  Lägg ut bröden och lägg lite strimlad sallad på varje. Skiva rödlöken tunt och tärna melonen och lägg detta ovanpå salladen. Lägg på kycklingbitarna och smula över fetaost. Klicka på lite senapscreme och rulla ihop.
 
/Anna

Pyttipanna med senapscreme och pocherade ägg

 
 
 
Rejäl husmanskost som känns lite "lyxig" med en god senapscreme och pocherade ägg. Det ser superavancerat ut när äggen är sådär perfekta och gulan rinner ut sådär snyggt när man skär i ägget. Men det är faktiskt superenkelt! Prova, om du aldrig testat! Det är gott att blanda olika sorters senap i cremen. Vi hade barbecuesenap och en skånsk grovkornig sort. Ta det du har! Har du färdigkokta överblivna potatisar och lite kött är det här dessutom snabbt fixat!
 
4 portioner
8-10 potatisar, fast sort
2-3 gula lökar
ca 250 gram tillagat kött (vi hade en bit fläskytterfilé, det går bra med vad som helst)
2 paket bacon
smör till stekning
 
Pocherade ägg
4 ägg
8 tsk ättikssprit 12 %
 
Senapscreme
1 dl creme fraiche
100 gram naturell färskost
senap efter smak, blanda gärna olika sorter
 
Skala och koka potatisen och låt svalna. Tärna potatis, finhacka löken, tärna kött och bacon. Stek löken i rejält med smör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Stek på medelvärme tills pytten fått färg. Krydda med salt och peppar. 
 
Blanda creme fraiche, färskost och senap. 
 
Ta fram fyra små koppar eller skålar och häll 2 tsk ättikssprit i varje. Knäck försiktigt i ett ägg i varje kopp/skål och låt stå ca tio minuter. Koka upp vatten i en stor gryta. Sänk till medelvärme och dra runt kanterna med en visp så det blir en virvel. Häll i ett ägg snabbt och försiktigt vid kanten på grytan och låt sjuda ca 2 minuter. Gör ett ägg i taget för säkerhets skull, det är enklast. 
 
Servera pyttipannan med ägg, senapscreme och inlagda rödbetor. 
 
/Anna

Chokladkakor

 
 
En egen variant på chokladkakor utifrån vad skafferiet erbjöd. Även dessa gjordes med en konvalescent mamma så dottern hjälpte till. Och när kakdegen kommit in i kylen kom hon på att hon skulle göra maränger vilket innebar att ugnen blev upptagen ett bra tag - men det spelar ju ingen roll. Det går utmärkt att förbereda degen och ha den i kylen till nästa dag om så skulle vara! Havregryn i degen gör kakorna lite extra "matiga".
 
ca 30 kakor
225 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3 msk kakao
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
6 rutor finriven mörk blockchoklad
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Garnering:
chokladkulor/dajmströssel
 
Kör alla ingredienserna till kakorna i matberedaren. Forma degen till två korvar, ca 6 cm i diameter och slå in i plastfolie. Låt ligga kallt i kylen minst en halvtimme.
 
Ta ut degkorvarna och skär dem i halvcentimetertjocka skivor. Lägg upp dem på en bakplåtspappersklädd plåt, snygga till dem lite till formen och tryck på lite dajmkulor eller annat strössel om du vill. Ligger degen länge i kylen kan den bli lite hård, men det gör inget. Är det svårt att få på kulorna, låt degskivorna ligga på plåten några minuter. 
 
Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter.
 
/Anna