Blåbärsbullar med vit choklad

 
 
Ljuvligt goda bullar med blåbärssmak. Kan aldrig bli fel!
 
Ca 40 bullar
3 dl mjölk
1 msk mald kardemumma
50 g jäst
1,5 dl strösocker
en nypa salt
150 g rumsvarmt smör 
1 ägg
10–12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1,5 tsk kanel
3 dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk potatismjöl
 
Garnering:
100 gram vit choklad
 
Smula sönder jästen i en degbunke och strö över socker. Låt stå en stund och rör sedan om försiktigt med en gaffel så att jästen smälter i sockret. Värm mjölken fingervarm och slå den över jästblandningen. Tillsätt salt, smöret (i småklickar), ägget och arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Låt jäsa övertäckt i uppemot en timme. 
Blanda farinsocker, smör och kanel i en liten skål. Ta en annan skål och blanda blåbären med florsocker och potatismjöl. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en avlång platta och bred på hälften av smörblandningen. Klicka över hälften av blåbärsblandningen och rulla ihop till en avlång rulle. Skär i skivor och lägg i bullformar på en plåt. Gör likadant med den andra deghalvan. Låt jäsa 40 minuter till utan bakduk. Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter tills bullarna är färdiga och har fått fin färg.
När bullarna svalnat, smält vit choklad i vattenbad och spritsa över. Jag brukar göra en strut av bakplåtspapper, men var försiktig så du inte bränner dig på den heta chokladen.
 
/Anna

Kommentera inlägget här :