Rotmos och fläsklägg

 
Alltså...det här är min nya favoriträtt. Så gott! Och ändå tog det över 40 år innan jag gav mig på det. Det är verkligen hur enkelt som helst, men man behöver ha lite tid. När man väl fått köttet i grytan sköter det sig dock själv i flera timmar. Fläsklägg köper man rimmat (passa på när det är extrapris!) och det försvinner mycket i fett och ben så räds inte att köpa rejält!
 
4 personer
 
Fläsklägg
Rimmat fläsklägg, ca 1,5-1,8 kg
vatten
2 morötter
1 gul lök
några droppar ättika eller 2 tsk ättiksprit 12%
5-6 vitpepparkorn
5-6 kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
 
Rotmos
1 kålrot
2-3 morötter
5-6 potatisar
kokspad från köttet
en klick smör
salt och peppar
 
Dela fläsklägget i två delar (det brukar vara nästan delat, skär isär det sista). Är bitarna väldigt olika stora, lägg i den ena biten att koka nån halvtimme före den andra. 
Lägg köttbitarna i en stor gryta och häll på vatten så det precis täcker. Tillsätt ättika eller ättiksprit och låt koka upp. Det skummar en del nu, skumma av med en stor sked eller slev som när du syltar och saftar. När det slutat skumma, häll i krydd- och vitpepparkorn och lagerblad. Skala lök och morötter och dela i bitar och lägg i även dem i grytan. Låt nu köttet sjuda/småkoka i 2,5-3 timmar. När benet lossnar lätt är köttet färdigt. 
 
Rotmos: Skala rotsakerna och dela dem i småbitar. Koka i kokspad från köttet tills det mjuknat. Vispa med elvisp tillsammans med lite spad och en rejäl klick smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera gärna med gröna ärtor och en god senap!
 
/Anna
 
 
 

Kommentera inlägget här :