Chili con carne

 

Chili con carne är en smidig rätt att laga och att äta direkt där det som blir över kan frysas in för framtida snabba luncher.

10 – 12 portioner:
1,6 kg blandfärs
2-3 gul lökar
4-6 vitlöksklyftor
2 påsar Tacokryddmix
3 dl vatten
1 dl rödvin
2 köttbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
1 msk liquid smoke (koncentrerad rökarom)
350 – 400 gram röda kidneybönor
750 – 800 gram stora vita bönor
Olivolja till stekningen

Grovhacka löken och vitlöken, fräs dem mjuka i en grovbottnad stor gryta. Häll i de krossade tomaterna och rödvinet samt smula ner buljongtärningarna. Låt det hela sjuda 5-10 minuter och mixa sedan det slätt med en stavmixer. Bryn nu köttfärsen i omgångar och krydda med tacokryddan. Blanda ihop den mixade tomatsåsen och köttfärsen och späd med vattnet. Låt allt sjuda i 30 – 45 minuter på svag värme. När det klart, skölj bönorna och vänd ner dem och låt de gå med de sista 4-5 minuterna tills bönorna blivit genomvarma. Servera med en klick Cream Fraiche och ett gott nygräddat bröd.

/Jörgen

 

Kommentera inlägget här :