Fiskgratäng med dill- och citronsås

 
Det var meningen att jag skulle laga fisksoppa till middag men så insåg jag att barnen nog hellre äter fiskgratäng och att vi hade mjölig potatis hemma. Det blev en god gratäng med fina, milda smaker - och inte så värst märkvärdig att sno ihop heller!
 
4 portioner
400 gram vit fisk
2 dl vatten
10-12 potatisar
1 dl standardmjölk (ungefär)
2 rejäla klickar smör
1 äggula
kokspadet från fisken
2 dl grädde
0,5 dl vitt vin
4 msk mjöl
saften från 1/2 citron
2 tsk fransk senap
1 fiskbuljongtärning
ev Maizena Redning
salt och peppar
räkor och citronskivor till garnering
 
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och smör, salt och peppar samt äggulan. Vispa med elvisp så du får ett fluffigt mos. 
Dela fisken i mindre bitar och koka upp den i 2 dl vatten (eller så det precis täcker fisken). Låt sjuda 4-5 minuter och ta sedan upp fisken. Låt spadet vara kvar i grytan och häll i grädde, vitt vin och citronsaft. Vispa i mjöl och blanda i senap och buljongtärning. Låt koka försiktigt några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av med Maizena om det behövs. 
Spritsa eller klicka ut potatismoset runt kanterna i en ugnsform. Lägg fisken i mitten och häll på såsen. Ställ in i 200 graders ugn i 20 minuter. Garnera med citronskivor och räkor. 
 
 

Kommentera inlägget här :