
När man inte kan bestämma sig för vilken förrätt man ska göra så gör man helt enkelt tre - på havstema. Här bjuds en minilaxbakelse, en skaldjurscheesecake och en ljuvlig kräftsoppa. Recepten är beräknade för 16 personer.
Minilaxbakelse
500 gram rökt lax
3 ägg
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
100 gram philadelphiaost
3-4 msk dill
12-16 skivor formbröd
100 gram Philadelphia+0,5 dl creme fraiche
salt och peppar
kruksallad
citron
Ta ut små rundlar (3-4 på varje) på formbröden med hjälp av t.ex ett snapsglas.
Koka och hacka äggen, hacka 300 gram av laxen. Blanda ägg, lax, creme fraiche, Philadelphia, majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar. Lägg ihop brödrundlarna tre och tre med röran emellan och överst. Blanda återstående Philadelphia och creme fraiche och bred runt om. Täck kanterna med fina salladsblad och garnera ovanpå med resten av laxen samt citron. Ställ kallt till servering.

Laxbakelser färdiga för kylskåpet!
Skaldjurscheesecake
75 gram smör
75 gram smör
200 gram kavring
2 dl creme fraiche
500 gram räkor med skal
400 gram Philadelphia
1 liten rödlök
1 burk kräftstjärtar (ca 150 gram)
3 msk hackad dill
1-2 msk riven pepparrot
kräftstjärtar eller räkor, samt stenbitsrom och ev gräslök till garnering
Smält smöret och kör kavring och smör i matberedaren. Tryck ut i en springform.
Kör nu ingredienserna till fyllningen i matberedaren och bred ut ovanpå. Täck med plastfolie och ställ i kylen några timmar. Vid servering: skär upp i smala "tårtbitar" och garnera med kräftstjärtar/räkor, stenbitsrom och gräslök.
Till en sådan här "trio-förrätt" räcker det gott och väl till 16 personer men självklart kan cheesecaken skäras i större bitar och serveras som ensamförrätt eller på buffébordet.
Kräftsoppa
3 finrivna morötter
3 msk smör
4 msk vetemjöl
2 burkar kräftost
4 dl creme fraiche
1 liter vatten
4 msk hummerfond
salt och peppar
Fräs morötterna i smöret i en kastrull. Strö över mjöl. Häll på hummerfond och vatten och låt koka upp. Låt creme fraiche och mjukost smälta ner. Vispa till en slät soppa, låt småputtra någon minut och smaka av med salt och peppar. Servera i små koppar. (Receptet räcker till "trio" för 12 vuxna samt till 5 barn som åt soppan som ensamförrätt)
Även denna går förstås utmärkt att servera som ensamrätt. Då räcker receptet till 7-8 personer.

Så här såg förrätten ut på nyårsafton.
/Anna