70-års-buffé!

 
I tisdags fyllde mamma 70 år och jag fick glädjen att laga maten! Det är ju så kuuuul att få laga skojiga bufférätter. Här kommer recepten! De är beräknade för 30-40 personer - vi hade inte alla rätter framme samtidigt utan varierade litegrann eftersom det behövde fyllas på allteftersom gäster anlände (det var öppet hus så folk anslöt allt mellan klockan 14 och 19.)
 
 
Spenatsallad med melon och sharonfrukt
1 stor påse färsk spenat eller babyspenat
2 honungsmeloner
6 sharonfrukter
 
Skär melon och sharon i bitar. Blanda spenat och frukterna. Tips! Spara lite av frukten i en plastburk med lock och ställ i kylen så kan man fylla på litegrann om salladen ser ut att bli "helgrön" allteftersom kalaset lider.
 

Tortillastubbar med ruccola, chèvre och soltorkade tomater
1 paket tortillabröd
1 påse ruccola
12-15 soltorkade tomater i olja
200 gram chèvre (utan kanter)
1 burk creme fraiche
 
Strimla tomaterna. Vispa upp creme fraichen lite så den blir "rinnig". Lägg ut bröden och lägg på ruccola. Fördela tomatstrimlor över ruccolan och smula över chévre-ost. Ringla creme fraiche över och rulla ihop ganska "hårt". Slå in rullarna i plastfolie och förvara dem i kylen tills de ska serveras. Skär upp i stubbar.
 
 
Västerbottenpaj
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
150 gram riven Västerbottensost
3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar
 
Kör smör, mjöl och vatten i matberedaren till en deg och låt vila kallt i kylen i minst en halvtimme. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 graders ugn ca 10 minuter.
 
Vispa ägg och grädde och blanda i den rivna osten. Salta och peppra och häll blandningen i pajskalet. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda på 200 grader ca 25-30 minuter tills fyllningen "stannat" och pajen fått fin färg.
 
 
Kycklingpaj med sparris och purjolök
 
Pajskal:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
 
Kör smör, mjöl och vatten i matberedaren till en deg och låt vila kallt i kylen i minst en halvtimme. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 graders ugn ca 10 minuter.
 
Fyllning: 
1 grillad kyckling 
1 burk sparris
50 gram smör
4 dl skivad purjolök
3 1/2 msk mjöl
1 dl sparrisspad
1 dl stark hönsbuljong (vatten+tärning)
3 dl creme fraiche
2 1/2 tsk fransk senap
2 tsk dragon
lite salt och peppar
 
Fräs purjon i smöret tills den blir blank. Vispa ihop mjöl, buljong och sparrisspad. Vispa ner den lite i taget i lökfräset. Tillsätt senap och kryddor och låt puttra ihop. Ta kastrullen från värmen och rör ner creme fraiche. Låt koka upp igen och blanda ner kyckling och sparrisen (som skurits i bitar). Häll fyllningen i formen. Grädda på 200-225 grader i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg.
 
Tips! Pajen kan förberedas genom att t.ex trycka ut degen i en aluminiumform och frysa in den. Frys fyllningen för sig i en plastburk. Innan den ska serveras tinas fyllningen och pajskalet. Värm fyllningen på spisen medan skalet förgräddas och häll sedan fyllningen i skalet och grädda.


Lax- och räkcheesecake
 
Botten:
1 paket kavring
100 gram smält smör
 
Fyllning:
400 gram kallrökt lax
500 gram räkor med skal
2 burkar Philadelphiaost
4 dl creme fraiche
1  burk kesella
5 msk hackad dill
salt, citronpeppar
8 gelatinblad
 
Garnering:
skalade räkor
dill
citron
 
Botten: Klä en liten långpanna, ca 25-35 cm med plastfolie. Lägg i bakplåtspapper så att även det går upp på kanterna.
 
Kör brödet i matberedaren. Tillsätt smält smör och kör en stund till. Tryck ut i formen. Ställ kallt en stund.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skala räkorna och kör lax och räkor i matberedaren. Blanda i Philadelphiaost, creme fraiche, kesella, dill och smaka av med salt och citronpeppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på spisen på svag värme. Blanda gelatinet i smeten och häll i formen. Ställ kallt över natten eller några timmar. Skär i kvadrater och lägg upp på serveringsfat. Garnera med räkor, dill och citron.
 
 
Grekiska filodegspajer
några ark filodeg
2 ägg
2 dl grädde
1 burk svarta oliver
1 paket fetaost i bit
1 rödlök
2 dl riven ost
50 gram smält smör
aluminiummuffinsformar
 
Hacka rödlöken. Lägg ut filodegsark ett och ett. Pensla smält smör på ena halvan och vik den andra halvan över. Skär i kvadrater lagom stora för att passa i formarna. Lägg filodegsbitarna i formarna och fixa till kanterna lite. Fyll med hackad rödlök och svarta oliver. Smula ner fetaost i formarna. Vispa ägg och grädde och skeda över alltihop. Strö på lite riven ost och grädda i 200 graders ugn ca 12-15 minuter tills pajerna fått fin färg.
 
 
 
Potatiskaka med chèvre och örter (1 form, ca 10 bitar)
1 kilo fast potatis, tunnskivad
150 gram smulad chèvre utan kanter
2 tsk salt
1 dl kesella
1 dl creme fraiche
3 ägg
1 tsk torkad rosmarin
lite svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1/2 dl finhackad timjan och persilja (blandat)
 
Vispa ihop chèvre, kesella, creme fraiche, ägg, salt, peppar och rosmarin. Blanda i örterna och ev. vitlök. Smörj ett bakplåtspapper med smör och tryck ner det i en avlång brödform, ca 1,5 liter, så att kanterna sticker upp. Lägg i potatisskivorna i formen. Häll över äggblandningen och slå formen i bänken ett par gånger.
 
Grädda potatiskakan i ugnens nedre del på 200 grader, ca 40-50 minuter. Låt frmen och kakan svalna i kylen över natten. Inför servering: stjälp upp den på skärbräda och skär i skivor. Värm eventuellt i ugnen innan servering, eller servera den rumsvarm.
 
 

Balsamicomarinerad fläskytterfilé
2 putsade fläskytterfiléer
3 msk olivolja
2 gula lökar
4 vitlök
3 köttbuljongtärningar
3 liter vatten
3 msk balsamicovinäger
2 påsar BBQ Marinade Smoky Honey
2 msk spiskummin
2 – 4 msk sojasås

Hacka lök och vitlök grovt, fräs i olja på medelstark värme tills gullöken är genomskinlig/glansig. Tillsätt balsamicovinäger, spiskummin och marinade. Fräs under omrörning en stund, häll på vatten, sojasås och smula i buljongtärningarna. Koka upp, och rör om dåd och då under tiden. Dra av från värmen och lägg i fläskytterfiléerna i den varma marinaden. Marinera i minst 3 timmar, gärna upp mot 5-6 timmar om möjligt. Ta upp filéerna och lägg dem i en oljad ugnsfast form och stek dem i en 130 – 150 graders ugn tills inner tempen når 75 – 78 grader. Ta ut filen och vira den hårt i en aluminiumfolie och vile den tills den blir kall. Skiva köttet tunt och lägg det på ett serveringsfat och ringla lite fikonbalsamicovinäger över som garnering.

 
 
Yoghurt-, lime- och honungsmarinerade kycklingspett
3 dl turkisk matlagningsyoghurt
4 lime
5 msk honung
1 dl olivolja
2 tsk chilipulver
1,8 – 2 kg kycklingfiléer
Salt
Peppar
 
Rulla limefrukterna hårt för att frigöra fruktsaften. Dela dem på mitten och krama ur saften ner i en bunke. Om det behövs, gräv lite med en sked i fruktköttet. Tillsätt övriga ingredienser och rör om ordentligt. Dela kyckling filen i 2,5- 3 cm stora bitar. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och rör om så allt kött är täckt av marinden. Låt stå svalt i minst 2 timmar. Trä upp 2-3 bitar kyckling på 2 korta spett och lägg dem på en smörpapperstäckt plåt. Stek spetten i 225-250 garders ugn i 10-12 minuter. Ta ut spetten och vänd – men på en ny smörpapperstäckt plåt – o stek dem i ytterligare 8-10 minuter. Kycklingen är klar när köttsaften är helt genomskinlig.  
 

Sweet chili-creme
5 dl creme fraiche
3-4 msk sweet chilisås
 
Blanda!
 
 
 

Mango chutney-creme
5 dl creme fraiche
1 dl mango chutney
 
Blanda!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Annster

Så mycket gott :)

skriven
#2: Marie Bergman - Om livet på Cypern

Vad gott allting ser ut =)

skriven
#3: Sandra

Funderar på att göra din buffe vid min mans 30-års fest:).Allt låter jättegott!Men jag bara undrar; Kan man göra allt i förväg och färdigt till fredagen, när festen är på lördag? Kanske inte kycklingspetten? Vi ska ha festen i stugor och har inte riktigt möjlighet att värma men allt går väl att serveras kallt? Tacksam för svar:)!

Svar: Vi gjorde det mesta färdigt i förväg. Pajerna kan frysas men gör du kycklingpajen så frys pajdegen ogräddad i t.ex aluminiumpajform för sig och fyllningen i en burk för sig och värm fyllningen medan du förgräddar skalet (på fredagen). Den funkar säkert också att servera kall, men den gräddade vi precis inför servering. Allt annat serverades faktiskt för enkelhets skull kallt så det går jättebra!Jag gjorde bulgursalladen samma dag men åt den även dagen efter och det funkade jättebra.
Grönsalladen kan du lägga ihop vid servering: skär upp och gör i ordning frukten i en plastburk så är det bara att "slänga ihop" allt i en skål när du är på plats.
Även kycklingspetten gjorde vi kvällen innan och serverade kalla (de kan förstås värmas om man nu vill men det är ju inte aktuellt i ditt fall). Förvarar du bara allting ordentligt kallt så går det ju jättebra!
Lycka till!
Anna & Jörgen

skriven
#4: Citroncest - matblogg från Italien

Så mycket gott! Jag håller med, det är superkul att laga mat till bufféer - och precis lika roligt att äta från dem! :) Här i Milano går vi ofta ut och äter aperitivo och då får man många tips och idéer på vad som passar bra på buffébordet! :)

skriven
#5: Alina

Så gott det ser ut :)

skriven
#6: Ditte

Vilken härlig buffé! Och så fina bilder! Tusen tack för att du delar med dig. Fyller år snart så det passar så bra med många av de rätter du föreslagit. Och många rätter tror jag kan göras separat också.

Svar: Absolut! Man kan plocka ihop som man vill och flera rätter passar ju även som "ensamrätter".
Anna & Jörgen

skriven
#7: Robex Lundgren

gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
http://ghgumman.blogg.se/
http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

skriven
#8: biggeros

Ser otroligt gott ut!!!

skriven
#9: Veronica

Det ser jätte gott ut

skriven
#10: Alinde

Åhh vad gott det ser ut att smaka! :D Vilken ar din favorit? :D

Svar: Oj, vad svårt! Kycklingspetten är väldigt goda. Och de små frasiga pajerna....
Anna & Jörgen

skriven
#11: Joe

Men oj så gott!! :) Härliga recept.

skriven
#12: JUNITJEJ

Allt ser fantastiskt gott ut!

skriven
#13: LORISSA LOVEBOMB

ääälskar laxcheesecake! :)

skriven
#14: ♥ only

Detta inlägg sparar man! :) Super bra tips

skriven
#15: Hanna - Min vardag, smycken och mode

Vad gott allt ser ut!

skriven
#16: Beita

Åh vad gott allt ser ut! Mycket bra tips! :))

skriven
#17: J o j z y ♛

Gooott! :D

Ha det bra ~

skriven
#18: Malin

Mumsigt! Och stort Tack för alla tipsen!
/ Malin
malinedlund.blogg.se

skriven
#19: Elina

Åh himmel vad mycket gott! Munnen vattnades lite extra vid lax- och räk-cheesecake'n och såklart Västerbottenspajen. Skulle uteslutande kunna leva på det mesta i den här menyn!!

skriven
#20: Nalliiz

Asså jag dör vad gott det ser ut! Grattis till din mamma oxå :)

skriven
#21: Sophie

vilka underbara recept!

skriven

Kommentera inlägget här :