Hacka rödlöken. Lägg ut filodegsark ett och ett. Pensla smält smör på ena halvan och vik den andra halvan över. Skär i kvadrater lagom stora för att passa i formarna. Lägg filodegsbitarna i formarna och fixa till kanterna lite. Fyll med hackad rödlök och svarta oliver. Smula ner fetaost i formarna. Vispa ägg och grädde och skeda över alltihop. Strö på lite riven ost och grädda i 200 graders ugn ca 12-15 minuter tills pajerna fått fin färg.
Potatiskaka med chèvre och örter (1 form, ca 10 bitar)
1 kilo fast potatis, tunnskivad
150 gram smulad chèvre utan kanter
2 tsk salt
1 dl kesella
1 dl creme fraiche
3 ägg
1 tsk torkad rosmarin
lite svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1/2 dl finhackad timjan och persilja (blandat)
Vispa ihop chèvre, kesella, creme fraiche, ägg, salt, peppar och rosmarin. Blanda i örterna och ev. vitlök. Smörj ett bakplåtspapper med smör och tryck ner det i en avlång brödform, ca 1,5 liter, så att kanterna sticker upp. Lägg i potatisskivorna i formen. Häll över äggblandningen och slå formen i bänken ett par gånger.
Grädda potatiskakan i ugnens nedre del på 200 grader, ca 40-50 minuter. Låt frmen och kakan svalna i kylen över natten. Inför servering: stjälp upp den på skärbräda och skär i skivor. Värm eventuellt i ugnen innan servering, eller servera den rumsvarm.
Balsamicomarinerad fläskytterfilé
2 putsade fläskytterfiléer
3 msk olivolja
2 gula lökar
4 vitlök
3 köttbuljongtärningar
3 liter vatten
3 msk balsamicovinäger
2 påsar BBQ Marinade Smoky Honey
2 msk spiskummin
2 – 4 msk sojasås
Hacka lök och vitlök grovt, fräs i olja på medelstark värme tills gullöken är genomskinlig/glansig. Tillsätt balsamicovinäger, spiskummin och marinade. Fräs under omrörning en stund, häll på vatten, sojasås och smula i buljongtärningarna. Koka upp, och rör om dåd och då under tiden. Dra av från värmen och lägg i fläskytterfiléerna i den varma marinaden. Marinera i minst 3 timmar, gärna upp mot 5-6 timmar om möjligt. Ta upp filéerna och lägg dem i en oljad ugnsfast form och stek dem i en 130 – 150 graders ugn tills inner tempen når 75 – 78 grader. Ta ut filen och vira den hårt i en aluminiumfolie och vile den tills den blir kall. Skiva köttet tunt och lägg det på ett serveringsfat och ringla lite fikonbalsamicovinäger över som garnering.
Yoghurt-, lime- och honungsmarinerade kycklingspett
3 dl turkisk matlagningsyoghurt
4 lime
5 msk honung
1 dl olivolja
2 tsk chilipulver
1,8 – 2 kg kycklingfiléer
Salt
Peppar
Rulla limefrukterna hårt för att frigöra fruktsaften. Dela dem på mitten och krama ur saften ner i en bunke. Om det behövs, gräv lite med en sked i fruktköttet. Tillsätt övriga ingredienser och rör om ordentligt. Dela kyckling filen i 2,5- 3 cm stora bitar. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och rör om så allt kött är täckt av marinden. Låt stå svalt i minst 2 timmar. Trä upp 2-3 bitar kyckling på 2 korta spett och lägg dem på en smörpapperstäckt plåt. Stek spetten i 225-250 garders ugn i 10-12 minuter. Ta ut spetten och vänd – men på en ny smörpapperstäckt plåt – o stek dem i ytterligare 8-10 minuter. Kycklingen är klar när köttsaften är helt genomskinlig.
Sweet chili-creme
5 dl creme fraiche
3-4 msk sweet chilisås
Blanda!
Så mycket gott :)
skriven