Laxpannacotta med tunnbrödschips



Det här är en variant på pannacotta. Ja, egentligen är det väl inte det för pannacotta betyder "kokt grädde" och här kokas inte grädden, faktiskt. Men det tänkte jag inte på när jag hittade på receptet! Det här räcker till 10 personer så är man färre får man helt enkelt räkna om.

10 stycken:
300 gram rökt lax
5 dl grädde
5 dl creme fraiche
1 paket fryst hackad gräslök
7 gelatinblad
1,5 dl vatten
salt, peppar
1 citron
färsk gräslök till garnering
10 portionsformar eller glas

Tunnbrödschips:
2 tunnbröd
olivolja och flingsalt

Lägg gelatinbladen i vatten. Ta undan 4-5 laxskivor till garnering. Hacka resten av laxen fint. Mixa eller rör ihop grädde, creme fraiche, lax, gräslök och lite salt och peppar. Värm vattnet, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i vattnet (ja, jag vet att många undrar men det är alltså de geléaktiga bladen som ska ner i vattnet, inte det som man kramar ur dem). När gelatinbladen smält och vätskan svalnat lite, rör ner den med de övriga ingredienserna. Häll upp i formar eller glas och ställ kallt några timmar.

Tunnbrödschips: skär tunnbröden i 3 cm breda remsor. Pensla med olja och strö över flingsalt. Sätt in i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter så de får fin färg. Ta ut och låt svalna.

Före servering, skiva citronen i tunna klyftor och skär återstående lax i långsmala skivor. Vira ihop till en ros och garnera med laxros, citronklyfta, några strån gräslök och tunnbrödschips.

/Anna

Kommentera inlägget här :