Helstekt kalventrecote med knaperstekt potatiskaka, dragonsky och rostad vitlökscreme



För huvudrätten på nyår stod kvällens värdinna Anneli. Hon bjöd på en fantastiskt god kalvrätt. Riktigt lyxigt. Den rostade vitlökscremen var verkligen pricken över i tillsammans med det övriga på tallriken. Rekommenderas varmt!

Recept till fyra personer:

Kalventrecote:
Beräkna 150-175 gram kött per person.
3 msk olivolja, gärna smaksatt med tryffel
3 msk smör
1 msk balsamicovinäger
1-2 dl rödvin
1-2 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar

Häll olja och vinäger i en kopp och lägg i smöret. Kör det i mikron tills smöret smält, blanda runt och salta och peppra efter behag. Pensla det rumstempererade köttet med blandningen och låt det dra i 5-10 minuter. Fräs sedan köttet i en panna på hög värme, och lägg det på ett galler i en ugnsfast form. Fräs ur pannan med rödvin och smält ner buljongtärningarna och häll sedan vinkoket över köttet. Stek köttet på 125 grader i ugnen till en innertemperatur på ca. 60-62 grader, vilket ger ett rosastekt kött. Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie i 10 - 15 minuter innan det trancheras och serveras.


Knaperstekt potatiskaka:

8 medelstora potatisar
50 gram riven västerbottenost
1 ägg
smör
salt och peppar

Grovriv potatisen. Blanda med ost och ägg. Salta och peppra. Stek små kakor i smör i en stekpanna.


Dragonsky:
0,5 dl kalvfond
1/2 schalottenlök
1dl rödvin
torkad dragon
smör
salt och peppar

Hacka löken fint och stek i smöret. Tillsätt kalvfond, vin och kryddor. Låt koka ihop och reducera.


Rostad vitlökscreme:
6 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt och cayennepeppar

Lägg vitlöksklyftorna i en form eller på en plåt och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 175 grader ca 45 minuter. Mosa vitlöken med en gaffel. Blanda med majonnäs och creme fraiche och smaka av med salt och lite cayennepeppar.

Kommentera inlägget här :