
För huvudrätten på nyår stod kvällens värdinna Anneli. Hon bjöd på en fantastiskt god kalvrätt. Riktigt lyxigt. Den rostade vitlökscremen var verkligen pricken över i tillsammans med det övriga på tallriken. Rekommenderas varmt!
Recept till fyra personer:
Kalventrecote:
Beräkna 150-175 gram kött per person.
3 msk olivolja, gärna smaksatt med tryffel
3 msk smör
1 msk balsamicovinäger
1-2 dl rödvin
1-2 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
Häll olja och vinäger i en kopp och lägg i smöret. Kör det i mikron tills smöret smält, blanda runt och salta och peppra efter behag. Pensla det rumstempererade köttet med blandningen och låt det dra i 5-10 minuter. Fräs sedan köttet i en panna på hög värme, och lägg det på ett galler i en ugnsfast form. Fräs ur pannan med rödvin och smält ner buljongtärningarna och häll sedan vinkoket över köttet. Stek köttet på 125 grader i ugnen till en innertemperatur på ca. 60-62 grader, vilket ger ett rosastekt kött. Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie i 10 - 15 minuter innan det trancheras och serveras.
Knaperstekt potatiskaka:
8 medelstora potatisar
50 gram riven västerbottenost
1 ägg
smör
salt och peppar
Grovriv potatisen. Blanda med ost och ägg. Salta och peppra. Stek små kakor i smör i en stekpanna.
Dragonsky:
0,5 dl kalvfond
1/2 schalottenlök
1dl rödvin
torkad dragon
smör
salt och peppar
Hacka löken fint och stek i smöret. Tillsätt kalvfond, vin och kryddor. Låt koka ihop och reducera.
Rostad vitlökscreme:
6 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt och cayennepeppar
Lägg vitlöksklyftorna i en form eller på en plåt och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 175 grader ca 45 minuter. Mosa vitlöken med en gaffel. Blanda med majonnäs och creme fraiche och smaka av med salt och lite cayennepeppar.