


Santa Maria Tapas är en serie produkter med vilka man enkelt kan svänga ihop små "plockrätter" och "fingermat". Eftersom vi var 16 personer så dukade vi inte vid bord utan lät alla mingla runt och prata med varann (de flesta kände bara varandra lite flyktigt och några hade inte träffats alls) så allt på buffébordet gick att äta med fingrarna eller med tandpetare!
Två av favoriterna (och just dem har jag inga bilder på! - kanske för att de gick åt så fort) var jalapenos på burk (skalade och färdiga), som fyllts med en oststång och lindats med en baconskiva och sedan grillats i ugnen i fem minuter, och quesadillabrödet som vi lagt ihop två och två med ost och skinka emellan och sedan stekt i smör i en stekpanna så osten smälte. SÅÅÅÅ gott!
Här kommer några av de övriga rätterna på buffén (Alla recept är beräknade för fyra personer. Observera att vi ändrat och anpassat recepten lite. Santa Marias egna recept hittar du på www.santamaria.se):

Tostaditos med brie och escabeche
8 tostaditos
8 skivor brie (3-4 cm långa)
4 tsk escabeche
Lägg upp tostaditos på ett fat. Klicka på escabeche. Lägg på en skiva brie.

Chorizo med escabeche
1-2 chorizokorvar
4-6 tsk escabeche
färsk koriander
tandpetare
Skiva korven i tjocka skivor. Stek på båda sidor. Lägg på escabeche, stick i en tandpetare och garnera med koriander.

Kryddad gurka (räcker till många)
1/2 påse tapas spice mix
1/2 gurka
Kärna ur gurkan och skär i centimetertjocka skivor. Blanda med kryddan.

Marinerad ost
1/2 påse tapas spice mix
300 gram tärnad ost (vi använde prästost)
2 msk olivolja
Blanda kryddan med oljan och rör ner osten.

Crostinis med skinka och mango mojo
8 centimetertjocka baguetteskivor
4 skivor god rökt skinka
4 tsk mango mojo
koriander
Grilla baguetteskivorna högt upp i ugnen i några minuter så de får fin färg. Dela skinkskivorna på mitten och lägg en halva på varje bröd. Lägg på lite mango mojo och garnera med koriander.
Eftersom alla tapasprodukterna kanske inte är helt barnvänliga (med undantag för framförallt quesadillasbröden!) så gjorde vi en egen liten buffé för barnen som också kunde äta av. Även här gäller recepten för fyra barn:

Tunnbrödsnittar med skinka
2 skivor mjukt tunnbröd
4-5 msk mjukost med skinka
6 skivor god rökt skinka
Bred mjukost på bröden och lägg på skinka. Rulla ihop och och rulla in i plastfolie. Låt vila i kylen. Skär upp i stubbar precis före servering.

Köttbullstorn
12 köttbullar
8 kuber hushållsost
8 vindruvor
8 tandpetare eller korta grillspett
Dela fyra av köttbullarna på mitten. Trä upp en halv köttbulle, en ostbit, en hel köttbulle och en vindruva på tandpetare eller spett.

Escabeche på falukorv
4 tjocka falukorvsskivor
4 tsk escabeche
8 tandpetare
Dela korvskivorna på mitten och stek dem på båda sidor. Lägg på lite escabeche (var försiktig, den är ganska stark för barnen) och stick i tandpetare.
Oj vad spännade grejer! Vilka härliga bilder!
skriven