Dragon- och tryffelmarinerad kycklingfilé med ugnsbakad Rattepotatis



Till huvudrätt i Prästgården serverades dragon- och tryffelmarinerad kycklingfilé med ugnsbakad Rattepotatis, senapssås och balsamicobrässerade sockerärtor och spetspaprika. Beskrivningen nedan är för 4-5 personer och är man så få kan man förstås låta kyckling och potatis gå samtidigt i varsin mindre form i ugnen. Beskrivningen gäller dock om det är många gäster!

4-5 personer
800 gram kycklingfilé
2 st hönsbuljontärningar
1 msk skånsk senap
0,5 msk torkad dragon
8 dl vatten
2 msk citronsaft
0,5 tsk tryffeloja Nero
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök

Ansa kycklingfiléerna. Hacka löken, fräs mjuk i olja. Tillsätt vatten, senap, citronsaft, tryffeloja och dragon. Låt allt sjuda upp. Lägg i kycklingfiléerna och marinera  i minst 1 timme. Tag upp kycklingen, skaka av och fräs den i en varm stekpanna. Placera kycklingen i en långpanna och stek den till 72 grader invändigt, ungefär 18 - 22 minuter, i
175 grader.

När kycklingen marineras så påbörjas såsen,
3 dl grädde
0,5 pkt bacon
1 st scharlottenlök
1 st hönsbuljongtärning
ca 1 msk fransk senap (smaka av till lagom styrka)
0,5 msk torkad dragon

Fräs grovahackad lök och bacon i en gryta. Tillsätt grädde, buljongtärningar, senap och dragon. Reducera till ungefär hälften. Medan såsen reduceras så fortsätt med potatisen nedan.

800 gram Rattepotatis
3 msk olivolja
0,5 msk grovsalt
0,5 msk torkad rosmarin

Skölj potatisen, lägg den i en långpanna. Rör ner salt, olja och rosmarin. Stek i ugn vid 225 grader tills potatisen är genommjuk. Ta ut och placera potatisen under folie, och sänk ugnen till 175 grader och sätt in kycklingen.

När kycklingen går i ugnen, förbered paprikan och sockerärterna:
1 - 2  spetspaprika
1 pkt suger snaps
1 msk balsamicovinäger

Skiva paprikan i halvcentimeter tjocka skivor, lägg dem i en gryta med suger snapsen. Täck med vatten och häll på vinägern. Koka upp, och dra av från värmen och låt dra i 5 - 8 minuter.

Tag ut kycklingen ur ugnen när den nått 70 - 72 grader. Skiva den i knappt centimetertjocka skivor, lägg upp 3-4 skivor per tallrik, garnera med grönskaerna. Lägg upp potatisen (om den börjat svalna för mycket, fräs den i stekpanna i lite olja) och ringla lite sås över. Servera genast.

/ Jörgen

Kommentera inlägget här :