I fredags var det dags för Stiliga smaker och andlig spis i Prästgården i Länghem igen. Där är det fråga om 25-30 gäster och en vanlig spis med en ugn i ett vanligt kök. Det gäller alltså att välja meny utifrån det. All mat ska serveras samtidigt och vara varm. Några tips på rätter för sådana förutsättningar alltså!
Den här exklusiva, gröna ärtsoppan med champagne, är en av Tore Wretmans klassiker.
4 portioner
3 dl gröna ärter (frysta)
1 st hackad gul lök
2 msk smör
1 - 2 msk maizenaredning om den skall vara glutenfri, annars 1 msk mjöl
1 msk hackad blekselleri
0.5 l hönsbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1 msk citronsaft
saltpeppar
champagne efter plånbok, eller ett alkoholfritt torrt moussserande vin
Skala och hacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit. Dela sellerin i små bitar. Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt selleri, buljong, grädde och citronsaft. Om glutenfri, utelämna mjölet. Sjud i cirka 10 minuter. Om glutenfri, red nu soppan med maizenaredningen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt sellerisalt. Rör ner ärterna och låt dem bara bli varma, så behåller de den gröna färgen. Mixa soppan slät och sila den. Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller mousserande vin i tallriken. Toppa med ett par strån gräslök och eventuellt lite gräddfil.
/ Jörgen