Gratäng på julskinka och julost



Man blir rätt trött på julmaten, eller hur?! Hur gör ni för att ta tillvara resterna? Här åt vi julskinka och julost till lunch idag - i gratängform. Det blev jättegott!

6 portioner
500 gram julskinka
3-4 schalottenlökar
4 dl riven ost
4 msk smör
4 msk mjöl
7 dl mjölk
3 dl grädde
500 gram pasta

Koka pastan. Skär skinkan i tärningar och hacka löken. Fräs löken i lite matfett i en stekpanna och tillsätt skinktärningarna. Låt fräsa en stund. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölk och grädde, späd allteftersom. Låt bechamelsåsen småputtra ett par minuter och tjockna lite. Ta av kastrullen från plattan och rör ner tre deciliter av osten som får smälta. Häll av pastan och lägg ut hälften i en stor gratängform. Häll över hälften av skink- och lökröran och sedan hälften av såsen. Gör ett lager till av varje - avsluta med sås och strö över resten av den rivna osten. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

/Anna

Kommentera inlägget här :