Gräddig räksoppa



1 gul lök
3 vitlöksklyftor
70 gram bacon
2 msk smör
1 knivsudd Sambal Olek
1 tsk fryst dill
2 dl vitt vin
2 dl vatten
250 gram torskrygg
1/2 liten purjolök
1/2 stort broccolihuvud
2 tomater
100 g frusna tigerräkor
5 dl grädde

Tina räkorna och tag av stjärtskalet, och dela dem mitt itu och lägg dem för att rinna av på lite hushållspapper. Grovhacka den gula löken och fräs den med pressad vitlök i en tjockbottnad gryta. Tillsätt bacon och fräs lite till. Ha i Sambal Olek och rör runt. Häll i vinet, vatten och lägg i buljongtärningen samt dillen. Sjud buljongen i 15 - 20 minuter, och sila sedan ner buljongen i en skål. Hacka purjolöken grovt, filea tomaterna och dela broccolin i små buketter. Dela torskryggen i 2 centimeters bitar.

Häll i buljongen och grädde i en större gryta, lägg i broccolin och koka upp. Låt det sjuda i 2-3 minuter, och lägg sedan i purjon och tomater. Sjud i ytterligare 2-3 minuter, för att sedan tillsätt till slut torsken för ytterligare 2 minuters sjudning. Drag av kastrullen från spisen, lägg i räkorna och låt soppan vila en stund innan servering, så räkorna blir genomvarma. Servera med färskt bröd, gärna ciabatta. Att dricka till passar det utmärkt med ett mousserande vin på Chardonnay och Pinot Noir druvor.

Smaklig spis,

Jörgen

Kommentarer :

#1: P.S

Undrar bara om det ska vara bacon oxå eftersom du ej skrivit det i receptet?? men det är ju himla gott så det är ju ALDRIG fel..tänker göra soppan på fredag. Tack för goda recept.

skriven
#2: Jörgen

Hej, hade ju glömt att skriva in bacon i listan på vad som var med, men om du kikar nu så ser du att det skall vara ungefär ett halvt paket.



/ Jörgen

skriven

Kommentera inlägget här :