
En urgod och mättande lax- och räkgryta fullproppad med grönsaker blev det till fredagmiddag - en värdig inledning på helgen.
Till fyra personer:
Räkfond:
skal från 500 gram räkor
0,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1/2 purjolök
1 tsk paprikapulver
2 msk chilisås
1 dl vatten
Hacka löken grovt och fräs i oljan. Tillsätt paprikapulver och chilisås. Häll i räkskalen och slå över vattnet. Låt koka 10-15 minuter. Sila och reducera några minuter.
Grytan:
4 laxfiléer
500 gram räkor
1-2 msk curry
1 tsk paprikapulver
2 msk chilisås
1/2 purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad röd spetspaprika
2 tomater (fileade)
en näve frysta broccolibuketter
1 dl gröna ärtor
2 dl creme fraiche
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl passerade tomater
salt och peppar
Skala räkorna (skalet används till fonden). Skär laxen i tärningar. Fräs laxen i lite olja och tillsätt vitlök och grönsakerna, utom tomaterna. Låt fräsa en stund och slå på creme fraiche och grädde, samt passerade tomater och chilisås. Krydda ordentligt och smaka av. Låt koka några minuter. Tillsätt de fileade tomaterna och låt småputtra ytterligare ett par minuter. Smaka av igen - det går åt en del salt. Servera grytan som den är med en rejäl sallad, eller ät den med ris eller bröd.
Det ser gudomligt gott ut!
skriven