
En härlig marmelad att njuta av på rostat bröd eller till dessertostar i höst! Krusbär är inte så självklara att göra något gott av, men det finns faktiskt en hel del att göra med dessa syrliga godsaker. Det är dessutom väldigt trevligt att ta med en burk hemlagad marmelad som "gå-bort"-present. Det blir nog fler marmeladrecept framöver så varför inte laga och ta med sig ett par olika marmelader!
Till några små burkar behövs:
350 gram krusbär
300 gram syltsocker
2 msk vatten
1 vaniljstång
skal från en halv citron
Skölj och snoppa bären. Koka dem en minut tillsammans med vatten. Mixa med stavmixer. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i bärröran med en kniv. Lägg ner hela stången i kastrullen och tillsätt också socker och citronskal. Låt koka 7-8 minuter. Dra av från plattan och skumma med en sked. Häll upp på rena varma burkar (det går bra att spola kokhett vatten i dem och låta stå medan marmeladen kokar, töm sedan bara ur vattnet. Fyll ända upp och skruva på locket.