Thörnströms kök

Vi har varit på Thörnströms kök, en av de krogar i Göteborg som har en stjärna i Guide Michelin. Det var ett besök vi INTE ångrar. Fantastiska smaksensationer, klanderfri service och bara hur trevligt som helst!
 
Vi bestämde oss för den kreativa menyn som bestod av sex rätter som varierar från dag till dag. Men först fick vi en liten aptitretare i form av ostmacarons och en rökt hjortkorv. Kul och gott med salt ostkräm i söta macarons!
 


Sedan kom ytterligare en hälsning från kocken. Nu var det kycklingleverpaté med solroskärnor och friterad salvia.
 

Sedan kom YTTERLIGARE en hälsning från kocken - menyn hade alltså inte börjat än! Det här var något gravat kött med en liten svampsymfoni. 
 

Och nu började själva den kreativa menyn. Först ut var en variation på havskräfta. En kopp med gudomlig soppa och ett kex med fantastisk "röra" på. Går inte att beskriva. En av kvällens höjdare tyckte Anna.
 

Sedan kom en consommé med flera sorters lök, bland annat ostfylld scharlottenlök. Också otroligt smakrikt.
 

Sedan kom en fiskrätt, en bleka som smälte i munnen med tillbehör som bland annat stuvad purjolök. Jörgens favorit från kvällen.
 

Så fick vi en kåldolme på pärlhöna med friterad grönkål. Om vi minns rätt...det här var helt fantastiskt gott, tyckte Anna.
 

Så fick vi hjort med goda tillbehör.
 

(Nånstans däremellan fick vi också en liten granite med bland annat selleri för att rensa smaklökarna men den fick vi visst inte med på bild)
 
Sedan dök det upp ytterligare en rätt som inte hörde till menyn. Nu hade kocken hittat på en citronglass med crumble.
 

Och så menyns dessert: blåbärssorbet med palsternackskräm. Ja, det låter jättekonstigt men var såååå gott! 
 

Det är ju just detta som är så roligt med sådana här fantastiska restauranger - det är smakkombinationer som man aldrig hade kommit på själv. Thörnströms kök kan varmt rekommenderas!

Veckomatsedel vecka 13

Glad påsk! Dags för en ny veckomatsedel!
 
Måndag: Tomat- och lökpaj med fetaost
 
 
Tisdag: Grekisk lax
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laxpasta

 
Otroligt snabblagad rätt som bara tar några minuter att fixa. Såsen gör du medan spaghettin kokar!
 
4 portioner:
ca 4 dl varmrökt lax, rensad och i små bitar
spaghetti till 4 personer
en ask (70 gram) färsk babyspenat
lite smör eller margarin
2 tomater
1,5 dl grädde
1 ask (200 gram) Philadelphia vitlök och örter
2 msk röd pesto
salt och peppar
 
Koka pastan. Filea tomaterna, dvs ta ur fruktköttet och strimla det fasta "skalet". Fräs babyspenaten i smöret och låt tomaterna fräsa med. Tillsätt laxen. Häll på grädde och låt philadelphiaosten smälta ner. Blanda i pesto, rör om och låt puttra nån minut så allt blir helt varmt. Smaka av med salt och peppar. Häll vattnet av pastan och blanda spaghettin i laxsåsen. Servera genast!
 
/Anna