Parmagratinerad kycklingfilé



4 kycklingfiléer
4 skivor parmaskinka
1 - 1,2 liter kycklingbuljong
1/2 röd spetspaprika
3 dl aborioris alt. avorioris
2 dl torrt vitt vin
1,5 dl riven västerbottenost
salt
peppar

Ansa filén, peppra och salta och bryn den i en het panna. Finhacka parmaskinkan och fräs den snabbt i lite olivolja. Lägg filéerna i en ugnsfast form och strö parmaskinka uppe på kyckling. Stek färdigt kyckling i ugnen, 170 - 175 grader.

Fräs nu riset i olivolja i en traktörpanna eller en större gryta. Finhacka spetspaprikan, och när riset blivit glansigt lägg i paprikan. Sänk värmen och fräs en stund till och häll sedan på vinet. Låt vinet i stort sett koka bort och börja ös på med buljong, lite i taget. Vart efter buljongen kokar bort så häll på mer buljong. När riset är färdigkokt, med en liten kärna i tuggmotstånd, dra från värmen och rör ner osten. Risotton skall vara ganska lös, så späd med buljong om så krävs. Servera risotton med kyckling och något grönt såsom en enkel ruccolasalad.

Smaklig spis,

/Jörgen

Ljuvlig rabarbermarmelad



Rabarber är verkligen jättegott i marmelad. Den här snabblagade varianten är riktigt smaskig till god ost. Receptet räcker till flera små burkar så passa på att ge bort också! Slå in burken i cellofan med en fint band om så har du en uppskattad present!

700 gram rabarber
1/2 dl vatten
350-400 gram syltsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel

Skala och skiva rabarberna tunt. Koka dem med vattnet tills de mjuknar, 10-15 minuter. Rör i socker, vaniljsocker och kanel och låt koka fem minuter till. Skumma noga och häll upp på varma burkar. Förslut med lock direkt.

/Anna

Fylld fläskytterfilé med sparrispotatis



Det absolut bästa sättet att laga fläskytterfilé är att skära upp den till en platta och fylla den med något gott! Det blir saftigt och smakrikt och kan förstås varieras. Här har vi fyllt med bruschettamix igen! Och så på med basilika och mozzarella.

5-6 personer
1 stor fläskytterfilé
1/2 burk Bruschettamix med soltorkad tomat
några kvistar basilika
2 mozzarellaostar

Skär upp filen genom att lägga den på ett plant underlag och skära en skåra längs med hela filén ungefär en centimeter ner. Vik upp den sidan som blir och skär nu på motsvarande sätt från mitten och i den tjockare sidan så att du kan fläka ut hela filén. Kanske svårt att förstå när man förklarar så här - vi får möjligen återkomma med fotograferade instruktioner senare i sommar. En stor platta ska det bli i all fall - blir den inte tillräckligt tunn och jämn kan man banka med köttklubba.

Bred på mixen och strö på riven mozzarella och basilikablad. Då ser det ut så här:



Rulla ihop filen från långsidan som en rulltårta och snöra med steksnöre. Så här:



Stek rullen runt om i smör så den får färg. Tillaga sedan i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Servera med skivad sparrispotatis som stekts i smör. Pressa eventuellt vitlök och strö över flingsalt. Garnera med timjan.

/Anna