Dillkött

 
Dillkött är ju så gott! Här har jag gjort på kalvstek.  
 
Ingredienser för köttet
1-1,2 kg kalvstek
2 msk kalvfond
2,5 liter vatten
2 tsk salt
1 stor gul lök
1 purjolök
2-3 morötter
1 stjälkarna från 1 knippe dill
10 – 12 vitpepparkorn
1 tsk torkad timjan
4 lagerblad
 

Börja med att dela köttet i tärningar ca 1,5 gång 1,5 centimeter och lägg dem i rymlig gryta. Häll på kallt vatten så det täcker köttet. Sätt grytan på spisen och koka upp och låt köttet koka ca 1 minut, ta upp köttet med hålslev och kyl det hastigt under rinnande kallt vatten. Under tiden som köttet kokar upp, ansa och skär lök och morötter i bitar. Gör rent grytan, lägg tillbaka köttet, häll på 2,5 liter vatten, häll i fonden och salta. Sältan smakas av sedan när såsen tillreds. När köttet kokat upp, lägg i lök, morötter, dillstjälkarna och alla kryddor och allt sjuda i ca en timme, dock skall lök och morötter plockas upp och sparas till såsen efter ca 30 minuter. När köttet är klart, efter ca 1 timme, ta upp det och lägg det åt sidan. Skumma sedan av buljongen och ställ även den åt sidan. Hit går allt att förbereda dagen innan om man vill, men då kortas koktiden ca 10-15 minuter och låter köttet svalna i buljongen för att lagras kallt i sitt eget spad tills det skall användas nästa dag.
 
 
Ingredienser till såsen
Dillhacket från ett knippe
1 msk smör
1 msk mjöl
2-3 paket frusen dill
5 dl buljong
3 dl grädde
Ev. 1-2 kalvbuljongtärningar
1-2 msk ättiksprit (12 %)
2-4 msk socker
Salt och peppar
 
Nu när köttet är klart och buljongen finns färdig, är det bara att sätta igång med såsen. Börja med att smälta smör i en gryta, tillsätt mjölet och sedan späd under vispning med silad buljong. När det börjar simma ihop, tillsätt grädden och låt det sjuda upp igen. Smaka av såsen och tillsätt 1-2 kalvbuljongtärningar om så behövs. När såsen är på gränsen mellan simmig och tjock, sänk värmen och påbörja smaksättningen. Häll i 2 msk socker och 1 msk ättiksprit. Smaka sedan av med såväl socker, ättika, salt och peppar tills såsen smakar så där ljuvligt sött och surt som bara en dillsås kan. När såsen har bra balans, lägg i den färska dillen som blev kvar från stjälkarna och häll i minst 1 paket frusen dill. Smaka av och ös på med mer dill tills ni blir nöjd. Snåla inte med dillen, det skall vara rikligt med dill. Lägg till sist i köttet och låt allt bli genomvarmt och servera sedan genast med nykokt kokt potatis av en mjölig sort.
 
 
/Jörgen

Blåbärsmuffins

 
Vi frossar i blåbär här. Snälla svärmor plockade flera liter åt mig så vi kan göra massor av godsaker. Blåbärsmuffins är ett säkert kort - gott, snabbt att baka och nästan omöjigt att misslyckas med.
 
12-14 muffins
2 ägg
2 dl socker
4,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
100 gram smör
1 dl vaniljyoghurt
3 dl blåbär
 
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och blanda. Häll i sirap. Smält smöret och tillsätt även det. Rör ner yoghurt och blåbär och blanda noga. Häll upp i muffinsformar i en muffinsplåt, fyll till ca 2/3 (ska man inte göra cupcakes, det vill säga muffins med frosting, är det fint när muffinsarna är lite toppiga tycker jag)
 
Grädda i 225 grader ca 12-15 minuter.
 
/Anna

Pasta Carbonara

 
En riktig favorit hemma hos oss och vi gör det i lite olika varianter. Just det här receptet är hämtat från ICA. 
 
3-4 portioner 
300 g spaghetti
1 tsk olivolja
150 g bacon
1 st. gul lök
1 klyfta vitlök
2 ägg
0.5 dl grädde
100 g riven parmesanost
0.5 tsk salt
grovmalen svartpeppar
 
Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med olivolja i vattnet.
Skär bacon i små bitar om du inte köpt bacontärningar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek först baconet tills det blir knaperstekt. Lägg över på ett fat.
Stek löken så den blir genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.
Vispa under tiden ihop ägg och grädde. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen.
Riv osten om du inte köpt färdigriven. Rör ner den rivna osten och salt.
Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök.
Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked.
Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och parmesan.
 
/Jörgen