Tre små snittar

 
Tre små enkla men goda snittar att servera till champagne eller mousserande vin!
 
Ostsnittar:
Skär formbröd i trekanter och smörstek dem. Skiva päron tunt och lägg på brödet. Lägg på lite god grönmögelost.
 
Laxsnittar:
Skär formbröd i trekanter och smörstek dem. Lägg en liten skiva kallrökt lax och dutta dit en klick pepparrotsvisp.
 
Skinksnittar med lingon:
Mixa 1/2 dl lingon med en matsked färskost. Rör ner ytterligare 1/2 dl hela lingon. Skär formbröd i trekanter och smörstek dem. Lägg på en skiva god rökt skinka. Skeda på lite lingonröra.

/Anna

Änglakakor


Igår var det Mikaelidagen - det måste förstås firas med änglakakor! Mördeg är kul, man kan baka vilka kakor som helst med olika formar och sedan gå logg i strösselburkarna. Jag använde färgat socker (färgat med några droppar karamellfärg), smält vit blockchoklad och smälta candymelts (som jag köpte i USA men man kan också beställa på nätet) - men givetvis går det bra med ljus och mörk choklad eller med kristyr också!
 
4 dl vetemjöl
200 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
 
Kör allt i matberedare och lägg kallt i en halvtimme. Kavla ut och ta ut kakor med kakmått. Grädda i 200 grader eller 160 grader varmluft ca 6-8 minuter.
 
/Anna

Rabarberpannacotta med jordgubbsgelé

 
Jättegod och faktiskt ganska lättlagad dessert. Smidigt att göra till många och plocka fram ur kylskåpet när det är dags att servera.
 
10 portioner:
600 gram rabarber
4 dl vatten
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
5 dl vispgrädde
8 gelatinblad
 
Jordgubbsgelé
1,5 dl koncentrerad jordgubbsaft
1,5 dl vatten
2 gelatinblad
jordgubbar
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och rabarber samt vaniljpulver och låt koka i tio minuter. Mixa med stavmixer. Häll i grädden och koka upp igen. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i smeten. Häll upp i fina glas och ställ kallt några timmar.
 
Gelén: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca fem minuter. Koka upp saft och vatten, krama ur bladen och rör ner dem så att de smälter i saftblandningen. Låt svalna.
 
Lägg några jordgubbar i varje glas, ovanpå pannacottan och skeda över saftblandningen. Ställ kallt att stelna.
 
/Anna