Pepparkaksgrottor



Om du gillar pepparkakor kommer du att älska denna variant på hallongrottor! Med pepparkakskryddor i degen och lingonsylt i mitten blir det en pepparkaksvariant på den klassiska kakan! Och som vanligt gillar jag kakdeg som kan köras i matberedaren!

4 dl mjöl
0,75 dl potatismjöl
1 dl brun farin
1 tsk bakpulver
4 tsk pepparkakskryddor
200 gram smör
lingonsylt

Kör allt utom sylten i matberedare. Forma kulor och lägg i småbrödsformar (jag använde små aluminiumformar). Tryck en grop i mitten och fyll med lingonsylt. Grädda i 200 grader 12-15 minuter.

Dragondoftande kycklinggratäng



En enkel och jättegod kycklinggratäng blev det till middag ikväll. Servera med ris eller en rejäl sallad - eller både och.

500 gram kycklingfilé
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 msk torkad dragon
1 msk fransk senap (jag tog en med dragonsmak men det går bra med vanlig också)
1 dl riven ost
1/2 hönsbuljongtärning
peppar

Skär kycklingen i stora bitar och fräs den i stekpanna tillsammans med hackad rödlök och pressad vitlök. Häll på resten av ingredienserna och häll ner alltsammans i en ugnsfast form. Gratinera i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.


Den här senapen hittade jag i en
delikatessbutik i Hjo!

/Anna

Nostalgi: "Farmorskräm"



Sådan här kräm lagade min farmor till oss barnbarn när vi var små. Det är helt enkelt kräm på torkad frukt men vi har alltid kallat den för farmorskräm. Utom kusinerna då, som kallade den mormorskräm.

250 gram torkad frukt
8 dl vatten
3/4 dl socker
3 msk potatismjöl (utrört i 0,5 dl vatten)

Koka frukten i vattnet i ca tio minuter. Tillsätt sockret och låt koka ca fem minuter till så att frukten mjuknar. Rör ut potatismjölet i vattnet och tillsätt det. Koka upp och låt svalna. Servera med mjölk.

/Anna