Lunchmackor med mozzarella, skinka och pesto



Ber om ursäkt för taskiga mobilbilder men jag måste dela med mig av receptet på hela familjens favoritmacka. Superenkelt att göra och jättegott! Välj det bröd du tycker om, eller varför inte låta alla välja sin egen favorit.
 
4 mackor
4 rejäla "småbröd", typ fralla, trekantsbröd, miniciabatta eller liknande
1 mozzarellaost
1 stor tomat
4 eller 8 skivor lufttorkad skinka, typ parma eller serrano
4 msk creme fraiche
4 msk god röd pesto (Vi gillar Barilla)
sallad
lite bordsmargarin
 
Dela bröden och bred på lite bordsmargarin. Skiva mozzarella och tomat tunt. Lägg sallad på ena halvan av varje bröd, lägg på skinka och mozzarella, lägg på några tomatskivor och toppa med en klick creme fraiche och en klick pesto. Lägg på överdelen av brödet och tryck ihop lite lätt.
 
/Anna
 


Laxgratäng med Västerbottenost och röd pesto



Vi lagade denna i Omnian men det går förstås bra i vanlig ugn också. Jättegott!

Fyra portioner
4 laxfileer
1 burk creme fraiche tomat och basilika
1 dl vanlig creme fraiche
2 dl grädde
4-5 msk röd pesto
1 påse riven västerbottenost
Lite svartpeppar

Lägg laxbitarna i formen.
Blanda creme fraiche, grädde, ost, pesto och lite peppar i en skål och häll såsen över laxen. Ställ på medelvärme på gasolen tills det börjar bubbla, sänk sedan värmen. Tar ca 25-30 minuter. 
I vanlig ugn: gör likadant i en ugnsfast form och ställ i 200 graders ugn ca 20 minuter.
Garnera eventuellt med färska basilikablad.
Servera gärna med kokt färskpotatis och en god sallad.

/Anna

Thaigryta med kyckling

 
En god thaigryta med vad som fanns hemma.
 
4 portioner
ca 400 gram kycklingfile
en liten bit purjo
1 msk färsk riven ingefära
2 tsk sambal oelek
2 tsk sweet chilisås
1 burk kokosmjölk
ca 100 gram fryst spenat
salt, peppar
 
Strimla filen och skiva purjon. Bryn kycklingen i lite smör och tillsätt den rivna ingefäran och spenaten. Låt steka tills kycklingen är färdig. Häll purjolök, kokosmjöl, sambal oelek och sweet chilisås i pannan och låt det puttra ihop nån minut. Salta och peppra. Servera med ris eller nudlar.
 
/Jörgen